Süleyman Yaşar: Türkiye’yi Türkiye ile mukayese kurnazlığı

Süleyman Yaşar: Türkiye’yi Türkiye ile mukayese kurnazlığı

(...)

Başbakan Davutoğlu AKP hükümetinin çok başarılı olduğunu ileri sürüyor. Ve kurnazlık yapıp sürekli Türkiye’yi Türkiye ile mukayese ediyor. Ve milli geliri artırdıklarını söylüyor. Oysa diğer ülkelerle mukayese edildiğinde 2002-2014 yılları arasında kişi başına geliri benzer ülkeler arasında en az artan ülke Türkiye oldu.

Niye Türkiye oldu?

Çünkü Türkiye’de 12 yılda kişi başına gelir 3.492 dan 10.404 dolara yükseldi.Yani 2,9 kat arttı. Hâlbuki komşumuz Rusya’da aynı dönemde kişi başına gelir 2.373 dolardan 14.611 dolara yükseldi. Yani altı kat arttı. Yine aynı dönemde Çin’de kişi başına gelir 1.135 dolardan 7.332 dolara yükselerek tam 6,5 kat arttı.

Peki, niye Türkiye kişi başına gelir artışında geride kaldı?

Kaldı, çünkü AKP hükümetleri eğitim sistemini geliştiremedi. Öğrencilere tablet bilgisayar dağıtmak yerine lüks kamu binaları yaptı. İşte bu nedenle 65 ülke arasında 15 yaş grubu öğrenciler arasında yapılan sıralamada Türkiye okuma anlamada, matematikte ve fen bilgisinde 44. sırada yer aldı. Oysa Çin 1. ve Rusya 35. sırada bizden çok daha iyi performans gösterdiler. Dolayısıyla Rusya ve Çin kişi başına gelirini eğitime verdikleri önem sayesinde hızla çoğalttılar. Ve Türkiye eğitimde geride kaldığı için emek verimliliğinde de geride kaldı.

(...)


Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER