Sudan'da darbe oldu, El Beşir istifa etti

Halkın Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in istifası talebiyle günlerdir gösteri düzenlediği Sudan'da ordu devlet televizyonu binasını kuşatıp kontrolü ele geçirirken, ülkeyi 30 yıldır yöneten diktatör El Beşir istifa etti.

SHABER3.COM

Başkent Hartum'da ulusal ordu merkez yerleşkesi çevresinde toplanan göstericiler, 5 gündür Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in istifası talebiyle gösteri düzenliyordu.

Reuters, Askerlerin Ömer El Beşir'in iktidardaki Ulusal Kongre Partisi binasını bastığını duyururken protestoları düzenleyen gruplar, halktan sokaklardan ayrılmamasını istiyor. Yetkililer Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in istifa ettiğini doğrularken Dubai merkezi el Hadas televizyonuna konuşan Kuzey Darfur eyaleti Üretim ve Ekonomik Kaynaklar Bakanı Adil Mehcup Hüseyin, "Devlet Başkanı Beşir görevden ayrıldıktan sonra iktidarı üstlenecek bir askeri konseyin oluşturulması için istişareler yapılıyor" dedi.

EKMEK ZAMMIYLA BAŞLADI

19 Aralık'ta ekmek fiyatlarının üçe katlanması kararının ardından patlak veren protestolar, kısa zamanda ülke geneline yayılmış ve iktidarı protestoya dönüşmüştü. Sudanlı yetkililer bugüne kadar protestolarda 32 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre ise ölü sayısının en az 51 olduğu belirtiliyor.

Ülkede son birkaç haftadır düzenlenen gösterilere katılan binlerce eylemci, El Beşir'in istifasını talep ediyordu. Binlerce protestocu Cumartesi gününden bu yana Devlet Başkanı El Beşir'in ikametgahının ve Savunma Bakanlığı'nın da içinde bulunduğu ordu komplesi önünde gösteri yapıyordu. Bazı ordu mensuplarının son günlerde protestoculara destek vermeye başladığı bildiriliyordu.

<< Önceki Haber Sudan'da darbe oldu, El Beşir istifa etti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER