Sudan-Libya sınırında tansiyon yeniden yükseldi: 20 ölü, 6 yaralı


Sudan'da 2015 yılının sonlarında ilan edilen ateşkese rağmen geçen ay Darfur eyaletinde çatışmalar yeniden başladı. Libya'nın güneyinde Libya Askeri Güçleri ile Sudan Kurtuluş Ordusu milisleri arasında dün çıkan çatışmalarda ise 20 milis öldürüldü, 6 asker yaralandı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı son bilgilere göre, 2003 yılından bu yana Darfur bölgesinde devam eden çatışmalarda 300 bin kişi öldürülmüştü. Sudan'da 2015 yılının sonlarında ise ateşkes ilan edilmişti. İlan edilen ateşkese rağmen muhalif Sudan Kurtuluş Ordusu'nun kalesi Marra Dağı'nda geçen ay çatışmalar yeniden başladı. El-Kufra Belediye Meclisi Enformasyon Dairesi'nde görevli yetkilinin yaptığı açıklamada, Libya'nın güneyindeki el-Kufra şehrinin 200 kilometre doğusundaki bir bölgede, Libya Askeri Güçleri ile Sudan Özgürlük Hareketi milisleri arasında dün çıkan çatışmalarda 6 askerin yaralandığı, 20 milisin ise öldürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Sudan Özgürlük Hareketi milislerinin Libya topraklarına girmek istemesi sonrasında askeri güçlerin müdahale ettiği ve geri püskürttüğü bildirildi.

Öte yandan, Sudan'ın Darfur eyaletinde çatışmalar "Sudan Kurtuluş Ordusu" ile "Adalet ve Eşitlik Hareketi" adlı iki örgütün, eşit haklara sahip olmadıkları ve bölgenin ihmal edildiği gerekçesiyle merkezi yönetime karşı 2003 yılında ayaklanmasıyla başladı. Yıllar geçtikçe ülkedeki etnik, politik ve kişisel gerekçelerle bölünen kesimlerde ise çok sayıda farklı isyancı grupların ortaya çıktığı görüldü. Bu gruplara karşı önlem almak isteyen Darfur'daki yönetim ise Afrika asıllı siyahi isyancılara karşı savaşan Arap kabilelerini silahlandırmıştı. Son zamanlarda bölgede silahlı çatışmaların aralıklarla devam ettiği kaydedildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 14 Temmuz 2008 tarihinde, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur'da soykırım yaptığı ve insanlığa karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle suçlanmıştı.

BM'nin açıkladığı son bilgilere göre, 2003 yılından bu yana Darfur bölgesinde devam eden çatışmalarda 300 bin kişi öldürüldü, 3 milyon insan ise bulundukları yerden göç etmek zorunda kaldı. CİHAN
<< Önceki Haber Sudan-Libya sınırında tansiyon yeniden yükseldi: 20... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER