Su yönetiminde yetki karmaşası uyarısı


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ile İZFAŞ tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Su Yönetimi Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. "Su Kaynakları", "Su Tasarrufu", "Sel Sularının Kontrolü", "Arıtılmış Suların Geri Kullanımı", "Su Stratejileri", "Sürdürülebilir Altyapı ve Kamu Hizmeti", "Enerji Verimliliği" konularında, üç gün boyunca 75 bildirinin sunulduğu kongreye Türkiye'nin yanısıra ABD, Avusturya, Finlandiya, Hollanda, İran, Japonya, Macaristan, Sırbistan ve Yunanistan'dan konusunda uzman bilimadamları, kamu ve özel sektör yöneticileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, su ve kanalizasyon idareleri, bu alanda faaliyet gösteren firmalar ve akademisyenler katıldı.

2009 yılında "Güvenli Su Üretimi" ile 2014 yılında "İklim Değişikliğinin Kıyı Kentlerine Etkileri" konulu uluslararası sempozyumlara imza atan İZSU, bu kongreyle su kaynaklarının tespiti, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve korunması, yönetim kademelerindeki aksaklıkların belirlenmesi konularında su ve atık suda ulusal ve uluslararası uzmanlarla karar vericileri biraraya getirdi. Kongrenin sonuç bildirgesinde en dikkat çeken nokta, Türkiye'de su kalitesini izleyen kurumların fazlalığıydı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, belediyeler, su ve kanalizasyon idarelerinin yer aldığı bu çoklu yapının hem yetki karmaşasına hem de zaman ve kaynak israfına yol açtığı belirtilen bildiride, verilerin güvenilir olmaması ve etkili değerlendirilmemesi gibi sıkıntıların varlığına dikkat çekildi. Yerel yönetimlerin laboratuvarlarının, donanım ve insan kaynakları açısından desteklenerek tek yetkili kurum olarak tanımlanması da istenerek, "Tüm veriler Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda toplanmalı ve bakanlık, su kalitesini ulusal izleme ağıyla izlemeli. Yetkin bir veritabanı oluşturulmalı, izleme verileri kurumlara ve araştırmacılara açık olmalı." ifadelerine yer verildi. Sonuç bildirgesinde ayrıca, "Suyun kullanımı ve korumasına yönelik tüm havza yönetim planları, su ve kanalizasyon idareleri ile belediyeler tarafından oluşturulmalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygun görüşünden sonra uygulanmalı." görüşü de kaydadeğer bulundu.

3. Uluslararası Su Yönetimi Kongresi'nin sonuç bildirgesinin dikkat çeken bölümleri şunlar:

"- Türkiye nüfusunun çok önemli bir bölümünün su ve atık suya ilişkin hizmetlerini gören su ve kanalizasyon idarelerinin etkinliği arttırılmalı.

- Su tasarrufu kadar, deniz suyu arıtımı, arıtılmış atık suların yeniden kullanımı gibi alternatif su kaynakları da mutlaka değerlendirilmeli. İleri biyolojik atık su arıtma tesisi çıkış sularının, yeniden kullanıma uygun kaliteye getirilmesi için gerekli arıtma üniteleri sisteme eklenmeli.

- Su ve atık su yönetiminde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan uygulamalar yaygınlaştırılmalı." CİHAN
<< Önceki Haber Su yönetiminde yetki karmaşası uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER