Süper Lig'in penaltı raporu

Süper Lig'in ilk yarısında atılan toplam 47 penaltının ilginizi çekecek analizi...

Süper Lig'in penaltı raporu

Penaltılar En Çok Topa Geliş Yönüne Göre Sağ Alt Köşeye Vuruldu.  ( %34 )

Süper Lig’de bu sezon kullanılan 47 penaltıdan en çok topa geliş yönüne göre kalenin sağ alt köşesine vuruş yapıldı. 47 penaltıdan 16 tanesi sağ alt köşeye (%34), 11 tanesi sol alt köşeye (%23), 4 tanesi ortaya (%8), 5 tanesi sol üst (%11), 6 tanesi sağ üst (%13) köşeye vuruldu. Toplamda 5 penaltı ise çerçeveyi bulamadı. 

Gol olma yüzdesi en iyi köşe sol üst köşe oldu. Sol üst köşeye vurulan şutların %80’i başarılı olurken genel olarak sol tarafa vurulan penaltılar (12/16), sağ tarafa vurulan penaltılara (16/22) göre daha iyi gol olma yüzdesi yakaladı.  


Sol Ayakla Penaltı Kullanan Oyuncular Daha Başarılı Oldu. 

Süper Lig’de bu sezon kullanılan 47 penaltıdan 35 tanesini sağ ayaklarını kullanan oyuncular, 12 tanesini sol ayaklarını kullanan oyuncular değerlendirdi. Sol ayakla kullanılan 12 penaltının 10 tanesi gol olurken %83 başarı oranı sağlandı. Sağ ayakla atılan 35 penaltıdan 21 tanesi gol oldu ve %60 başarı sağlandı. 

Yerli Oyuncuların Penaltı Başarı Yüzdesi Daha Yüksek

Süper Lig’de bu sezon kullanılan 47 penaltıdan 30 tanesini yabancı oyuncular, 17 tanesini yerli oyuncular değerlendirdi. Yerli oyuncular 17 penaltıda 13 kez gol atarken %76 başarı oranı yakaladı. Yabancı oyuncular ise 30 penaltıdan 18 tanesini gole çevirdi ve %60 başarı oranında kaldı. Yabancı oyunculardan Drogba, Kuyt, Felipe Melo, Aatıf, Scarione, Diarra, Thorvaldsson, Sane, Vitolo, Pinto, N’Diaye ve Niasse penaltı kaçırdı.  Kalecilerde de yerliler daha başarılı oldu. İlk yarıda kurtarılan 9 penaltının 8 tanesinde kalede yerli isimler vardı. Mert Günok(2), Volkan Demirel, Onur Kıvrak, Oğuz Dağlaroğlu, Evren Özyiğit, Korcan Çelikay ve Gökhan Değirmenci penaltı kurtardı. Yabancı kalecilerden sadece Boffin penaltı kurtardı.   
 
47 Penaltıdan 12 Tanesi Ceza Sahasında Elle Oynama İhlalinden Oldu

Bu sezon hakemlerin verdiği 47 penaltıdan 12 tanesi kendi ceza sahası içinde elle oynama ihlali yapılmasından dolayı oldu. Diğer 35 penaltı ise ceza sahası içinde yapılan diğer ihlallerden dolayı verildi.  Gaziantepspor takımından Gilles Binya 3 kez penaltıya sebebiyet verdi ve bu alanda ilk sırada yer aldı. 

Süper Lig’de Bu Sezon 47 Penaltı Atışında 31 Gol Atıldı. (%66)

2013-14 sezonu Süper Lig’in ilk yarısında toplam 47 kez penaltı kararı verildi. 47 penaltıda 31 kez top ağlara gitti ve %66 başarı oranı yakalandı. Kaçan penaltılardan 5 tanesi auta giderken 2 tanesi direkten döndü, diğer 9 vuruşta kaleciler başarılı oldu. Maçların ilk yarısında 19 kez, 2.yarısında ise 28 kez penaltı verildi. Hakemler sadece 1 kez penaltıyı tekrar ettirdi. 

Elazığspor 5 penaltı ile en çok penaltı kullanan takım olurken, Gaziantepspor 6 kez ile aleyhine en çok penaltı verilen takım oldu. Karabükspor kazandığı 4 penaltıyı da gol çevirip en çok penaltı golü atan takım olurken aynı takımdan İlhan Parlak ve Sivasspor takımından Aatıf Chahechouhe 3 kez ile en çok penaltı golü atan oyuncular oldu. Galatasaray, Eskişehirspor, Elazığspor ve Medical Park Antalyaspor 2 kez ile en çok penaltı kaçıran takımlar olurken, hiç penaltı kullanmayan takım olmadı. K.Erciyesspor’un ise aleyhine hiç penaltı verilmedi. Fenerbahçe ise aleyhine verilen penaltılar en az gol olan takım (4’de 1) oldu. Fenerbahçe takımının kalecileri 3 kez penaltı kurtardı. (Mert Günok 2 kez,  Volkan Demirel 1 kez)


<< Önceki Haber Süper Lig'in penaltı raporu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER