Elektrik ve doğalgaza yine mi zam yapılacak?

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, 'Siyasal iktidarın izlediği toplum çıkarlarını değil özel şirketleri kollayan politikalar nedeniyle elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yeni zamlar gündemdedir' dedi.

SHABER3.COM

Türk Mimar Mühendis Odaları (TMMOB) Birliği Makina Mühendisleri Odası, elektrik ve gaz fiyat artışlarını inceleyen 2019 Temmuz Ayı İtibarı ile Elektrik ve Doğalgaz Fiyatları, Tarife Uygulamaları, Maliyetleri Artıran Etkenler ve Yapılması Gerekenler Üzerine Oda Raporu'nu açıkladı.

'YENİ ZAMLARIN GEREKÇESİ HAZIR'

Başkanlık ve milletvekili seçimleri öncesinde artırılmayan elektrik fiyatlarının, 2018 yılı içinde ocak, nisan, ağustos, eylül ve ekim aylarında yapılan zamlarla 2017 yılı sonuna göre 2018 yılı sonunda; konutlarda yüzde 45, diğer tüketici gruplarında yüzde 71–72 oranlarında arttığına vurgu yapılan açıklamada yeni zamların yolda olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

2019 Temmuz ayı başında yapılan yüzde 15 oranında zamla, son bir buçuk yıl içinde tüm tarife grupları için elektrik fiyatları yüzde 50–98,2 oranlarında artmıştır. 

1 Temmuz zamlı tarifeleri ile birlikte; asgari yaşam standartlarında (4 kişilik) bir ailenin aylık 230 kWh olan elektrik enerjisi tüketiminin haziran ayında 123,63 TL olan fatura tutarı, temmuz zamları ile birlikte yüzde 15’lik artışla 142,17 TL’ye yükselmiştir. 

İktidarın izlediği kamu kaynaklarını özel sermaye şirketlerine aktarmaya yönelik enerji politikaları ile 2018'de yaklaşık 32 milyar TL özel şirketlere transfer edilmiştir. 

Yalnız az sayıda şirketin çıkarına olan alım garantili yüksek fiyatlarla yerli kömür santrallarına tanınan alım garantisi, yerli kömür, ithal kömür ve doğal gaz santralları için oluşturulan kapasite mekanizması ile ilave ödeme yapılması gibi bedeli milyarlara varan uygulamaların yanı sıra amaçlarının çok dışına çıkmış olan ve yatırımcılara kâr garantisi sağlayan YEKDEM-Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması vb. uygulamalar; elektrik maliyetlerinin ve fiyatların yükselmesine neden olmaktadır. 

Bu uygulamaların mevcut haliyle sürdürülmesi, yeni zamların gerekçesi olacaktır.

Raporda, doğal gaz fiyatlarının ise, 2018 yılı Nisan, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılan zamlarla, 2017 sonuna göre konutlarda yüzde 25–37, küçük sanayi kuruluşlarında yüzde 29,5, büyük sanayi kuruluşlarında yüzde 100, elektrik üretimi için yakıt olarak doğal gaz kullanan santrallerde yüzde 146 oranında arttığına değinildi.

 
<< Önceki Haber Elektrik ve doğalgaza yine mi zam yapılacak? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER