Skandallar zincirine her geçen gün bir yenisi ekleniyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) raportörünün dershanelerle ilgili raporundaki skandal benzetme tepki topladı.

Skandallar zincirine her geçen gün bir yenisi ekleniyor

Raportör, raporunda 1998 yılında kumarhanelerin yasayla kapatılmasını Anayasa'ya uygun bulan mahkeme kararını içtihat olarak değerlendirdi. Dershaneler için “Kumarhaneler gibi kapatılabilir. Anayasa'ya aykırı olmaz.” ifadelerine yer verdi. Bu benzetmeye siyasetçi ve eğitimcilerden sert tepki geldi. Toplumsal ilişkilerde tahribat yaptığı gerekçesiyle kumarhane sayısını azaltan eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, dershanelerle kumarhanelerin aynı kategoride gösterilmesini saçma bulduğunu söyledi. Yücel, “Kumarhanelerde toplumsal yaralar oluşturmaya müsait ortam vardı. Dershanelerle bunları ilişkilendirmek söz konusu olamaz. Yani bu inandırıcı da olmaz, doğru da olmaz.” dedi. Siyasi iktidarın kendine göre bir yönetim anlayışı olabileceğini ifade eden Yücel, şöyle devam etti: “O anlayış içerisinde okul, eğitim, dershane vs. gibi bunların konumlamalarını farklı yapıyor, değerlendiriyor olabilir ama kumarhanelerle dershaneleri aynı kategoride değerlendirmek son derece yanlıştır. Biz kumarhaneleri kapatmadık. 2634 sayılı yasanın 19. maddesinde bir değişiklik yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge almış olan konaklama tesisleri. Zaten onların içinde de 5 yıldızlı ve birinci sınıf tatil köylerine izin veriliyordu. ‘Onları sağlamayanlar salon açamazlar' dedik. Var olanların da 6 ay içerisinde belgeleri iptal edildi. Bu kumarhanelerin toplumda yol açtığı tahribatlar vardı. Toplumsal yaralar oluşturmaya müsait ortam bulunuyordu.”

Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe ise, “Kumarhanenin ilim yuvası ile bir tutulması eğitimin şu anda içler acısı halinin bu şaşı bakıştan kaynaklandığını gösteren en büyük delil.” dedi. Bahçe, bu zihniyetin, uyuşturucu paketi ile kitabı, silah ile okuldaki tebeşiri eşit gördüğünden yakındı. Bütün güzel faaliyetlerin yok edilmeye çalışıldığı sonucu çıktığını aktardı. Osman Bahçe şunları söyledi: “Dershanelerin kapatılmasını, çocukların dereceye girmelerinin gölgede bırakılmasını, bir kısım özel öğretim kurumlarının diğerlerine karşı linç edilmesi gibi bakanlığın attığı adımların şuuraltını görmüş olduk. MEB'in çözmesi gereken onlarca sorun var. Akademik başarı, uyuşturucu ve suçun yaygınlaşması gibi devasa sorunların bu şaşı bakış açısı ile çözülmesi mümkün değildir.”

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyyüp Kılcı, “Eğitim veren, insan yetiştiren bir kurumu diğeri ile karşılaştırmak sağlıklı bir yaklaşım değil. Sadece kapatma mantığıyla yaklaşma yani orada öyle olmuştu burada da aynısı olabilir demek yanlış.” ifadelerini kullandı.

ZAMAN
<< Önceki Haber Skandallar zincirine her geçen gün bir yenisi ekleniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER