Skandal değişiklik!

TÜBİTAK, matematik, kimya gibi alanlardaki olimpiyatların değerlendirildiği yönetmelikte skandal değişikliğe gitti.

Skandal değişiklik!

Devlet ve özel okul farkı gözetilmeksizin tüm öğrencilere aynı katsayı uygulanırken hazirandaki değişiklikle puanlama, iki kategoriye ayrıldı. Özel okullara uygulanan katsayı düşürüldü. Fizik'ten olimpiyata katılan bir öğrenci devlet okulundaysa 6,25 puanla barajı geçebilirken özel okul öğrencisinin 15 puan alması gerekiyor. Değişiklik, 28 Şubat döneminde üniversite sınavlarında imam hatiplilere uygulanan katsayıyı akıllare getirdi.

Hayvanat Bahçesi'nden bir müdür atanmasıyla gündeme gelen TÜBİTAK, son dönemin en tartışmalı kurumlarından biri oldu. 1000'den fazla bilim adamının işten çıkarılarak çalışamaz hale gelen Kurum'da yeni bir skandala imza atıldı. TÜBİTAK, matematik, fizik, kimya gibi alanlarda yaptığı olimpiyatların değerlendirildiği yönetmelikte değişikliğe gitti. Bilim Olimpiyatları Değerlendirme Yönetmeliği'nde daha önce tüm öğrencilere devlet ve özel okul farkı gözetilmeksizin aynı sorularda aynı katsayı uygulanırken haziran ayındaki değişiklikle puanlama, özel ve devlet okulu olarak iki kategoriye ayrıldı. Aynı soruya muhatap olmasına rağmen özel okullara uygulanan katsayı düşürüldü. Örneğin fizik dersinden olimpiyatlara katılan bir öğrenci devlet okulundaysa 6,25 puan ile barajı geçebilirken özel okul öğrencisi 15 puan ile barajı geçebiliyor. Yine kimya dersinde özel okul öğrencisi 40,25 puan ile barajı geçerken devlet okulundaki aynı öğrencinin 25 puan yapması yeterli. Eğitimciler, katsayı farkı uygulamasının açık bir hukuksuzluk olduğunu dile getirirken ‘Olimpiyatlarda başarılı özel okullar engellenmek isteniyor' şeklinde yorumladı. Öte yandan anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı olan bu değişiklik, 28 Şubat döneminde üniversite sınavlarında ‘imam hatip liselilere' uygulanan katsayı hukuksuzluğunu akıllara getirdi.

TÜBİTAK'ın 16 Haziran 2015 tarihinde ulusal çapta yaptığı bilim olimpiyatlarının birinci aşama sınavının sonuçları önceki gün açıklandı. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte özel okul öğrencilerine devlet okullarından farklı katsayı uygulandığı görüldü. İsmini vermek istemeyen bir özel okul öğrencisi, bilim olimpiyatlarında uygulanan bu eşitsizliğe “TÜBİTAK, bilimi teşvik eden bir kurum olması gerekirken bizim okulumuzun türüyle uğraşarak ne yapmak istiyor?” diye tepki gösterdi. Öğrenci, “Gece gündüz bu sınav için hazırlanmıştık. Katsayı farkı uygulanmasa ikinci aşamaya geçecektim. Onca emeğimizin karşılığını kim verecek? Bunun peşini bırakmayacağız.” şeklinde konuştu.

Öte yandan önceki yıllarda olimpiyatlara katılan bir öğrenci ise getirilen katsayı farkının TÜBİTAK'ın olimpiyat çalışmaları için de sıkıntı oluşturacağına dikkat çekti. Öğrenci, “Örneğin fizikte 7 net yapan adamla 27 net yapan adamı nasıl aynı sınıfa koyacaksınız? Eğer ikiye ayıracaksanız her branşı nete göre o vakit hocayı nereden bulacaksınız?” dedi. Öğrenci ayrıca, uluslararası çapta yapılan olimpiyatlarda da ülke takımlarının ciddi sıkıntı yaşayacağını belirtti.

Ayrıca sınav sonuçları açıklandığında dikkat çeken bir durum daha yaşandı. Sonuçların ayrıntılı şekli, duyurulduktan kısa bir süre sonra erişimden kaldırıldı.

Başarılı öğrencilerin önü kesilirse zararı Türkiye'ye olur


Denizli Servergazi Koleji matematik olimpiyatları öğretmeni Kurbani Kaya: “Türkiye bilim olimpiyatlarında uluslararası bazda temsil ediliyor. Başarılı öğrencilerin önü kesilirse ülke daha zayıf olimpiyat takımlarıyla temsil edilecek. Bunun ülkeye kısa ve uzun vadede ciddi zararları olacak. Kurumun insanları teşvik etmesi gerekirken çalışanları cezalandırması ülke adına utanç verici bir durumdur. Bu hukuksuzluk umarım bir an önce düzeltilir. Hukuka ve anayasaya açık bir şekilde aykırı.”

Samanyolu Koleji matematik olimpiyatları öğretmeni Zafer Şimşek: “Bu olimpiyatlar 28 Şubat döneminde bile yapılmadı. O dönemde bile böyle ayrımcılıklar olmadı. 15-16 yaşında çocuklar bu olimpiyatlara hazırlanıyor. Nasıl bir vicdansa bu çocuklara ayrımcılık yapılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. TÜBİTAK resmen özel okullara ‘Siz bilimi, bilim insanını desteklediğiniz için suçlusunuz' diyor. Bu açık bir şekilde siyasi bir karar. Eğitimde yapılan bütün değişiklikler siyasi zaten son dönemde. Biz bunu yargıya taşıyacağız. Böyle bir haksızlığı görmezden gelemeyiz.”ZAMAN
<< Önceki Haber Skandal değişiklik! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER