Sivas Demir Çelik kapandı, işçilere çıkışları verilecek


Özelleştirildikten sonra 11 yıl önce Erol Evcil tarafından işletilmeye başlanan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR) yönetimi, üretimi durdurarak fabrikakapatma kararı aldı. Çelik İş Şube Başkanı Mustafa Erturhan, işçilerin çıkışlarının verileceğini belirterek, kaybedenin Sivas olacağını kaydetti. Erturhan, en az 1000 kişinin işsiz kalacağını, aileleriyle birlikte 3000 kişinin etkileneceğini ifade etti.

Maaşlarını alamadıkları için aylarca meydanlarda eylem yapan, polislerle karşı karşıya gelerek biber gazlarına muhatap olan Sivas Demir Çelik işçileri bu kez temelli işsiz kaldı. 2004 yılında özelleştirildikten sonra Erol Evcil tarafından işletilmeye başlanan fabrikanın işçileri bu süreçte maaşlarını düzenli alamadıkları için sürekli eylemlerle Sivas gündeminde yer alıyordu. Bir süre önce işten çıkarılan işçiler yeniden işe alınmış ve fabrika çalışmaya başlamıştı. Ancak devlete ve çeşitli kurumlara borçlarını ödemeyen fabrika üretimi durdurma kararı aldı.

Çelik İş Şube Başkanı Mustafa Erturhan, sendika binasında yaptığı açıklamada, fabrikanın Sivas'ta kalması için sendika ve çalışanlar olarak ciddi bir mücadele verdiklerini anlatarak şöyle devam etti: "Geçtiğimiz aylarda yine böyle bir sıkıntı meydana geldi, arkadaşlarımız maaş alamadı. Yine emek mücadelesi vererek eylemler yaptık. Milletvekilimiz Ali Akyıldız ve Habip Soluk'un girişimleriyle işverenle yeniden anlaşarak işlerimize tekrar döndük. Gelinen noktada fabrika ciddi olarak borçlandığından dolayı, işveren fabrikayı bir türlü çalıştıramıyor. Bu nedenle de işçilere maaşlarını ödeyemezken, elektrik (ÇEDAŞ), doğalgaz (SİDAŞ) ve diğer firmalara olan borçlarını ödeyemiyor. Bunun sebebi 12 yıl devam eden yargı süreciydi."

"Tabi biz uğraştık, bir netice alamadık. Son gelinen noktada fabrika ÇEDAŞ ve SİDAŞ gibi kurumlarla sözleşmesini fesih ederek fabrikayı kapatma kararı aldı." diyen Erturhan, 10 Şubat itibariyle de işçilerin çıkışlarının verileceğini aktardı. Erturhan şunları söyledi: "Malum 650 kişi oradan ekmek yiyor. Hurdacılar gibi kuruluşlarla birlikte 1000 kişi etkilenecek. ÇEDAŞ'ın yüzde 40'lık bir geliri vardı, bu kesildiği zaman bir iş kaybı olacak. Zaten 400 kişi çıkarıyorlar. Bunda fabrikanın kapanmasının büyük etkisi var. SİDAŞ'ın da yüzde 25 geliri vardı, onların da iş kaybı söz konusu. Hurdacılardan da işçi çıkarılması gündemde. Yani Demir Çelik Fabrikası'nın kapanmasıyla yaklaşık 1000 kişi işsiz kalacak. Aileleriyle birlikte bu rakam 3 bine çıkar. Defalarca kamuoyuna sesimizi duyurduk. Fabrikanın Sivas'a büyük önemi olduğunu ve Sivas'tan giderse ekonomik olarak büyük zarar getireceğini ve göçe neden olacağını, bu sorunun sadece işçilerin değil, tüm Sivas'ın sorunu olduğunu defalarca dile getirdik."

Sivas'ın önde gelenlerinin, fabrikanın sorunlarını çözmek için bir araya gelmediğinin altını çizen Şube Başkanı Erturhan, "İşçiler ve fabrika kaderine terk edildi. Maalesef Sivas bunu hem işsizlikle hem de nüfusla ödeyecek. Fabrikaya yazık oldu. Çalıştırmayla ilgili işverenle görüşmelerimiz sürüyor. Hiçbir şekilde çalıştırmayı düşünmüyorlar. 'Bir yıl sonra bir toplantı yaparız, eğer şartlar uygun olur ve birileri önünü açarsa belki düşünürüz' diyorlar." dedi.

"SİVAS KAYBEDECEK, CİDDİ GÖÇ VERECEK"

İşçilerin ciddi bir şekilde mağdur olduğunu, içerde en düşük 6 maaş ve tazminat alacakları bulunduğunu açıklayan Sendika Başkanı Mustafa Erturhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toplamda her bir üyemizin 50 bin lira alacağı var. İşveren ne zaman ödeyeceğini de söylemiyor. 'Yasal süreci beklesinler, isteyen yasal dava açsın isteyende bizim bir şekilde ödememizi beklesin' diyorlar. Artık bu saatten sonra sendikanın bir şey yapacak gücü olmadığını, bunu Sivas'ın önde gelenlerinin başta bakanımız olmak üzere, bir an evvel bir araya gelerek neler yaparız da fabrikayı şehre kazandırılır diye acilen bir toplantı yaparak bu sorunun çözülmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımız maddi olarak zor durumdalar, çıkışları resmi olarak elimize geçtiği zaman yapacak bir şeyimiz kalmıyor. Kimimiz limon, simit satacak, yurt dışına gideceğiz, başka yerlerdeki demir çelik fabrikalarına başvuracağız. Kaybeden işçi gibi gözükse de asıl kaybeden Sivas oldu. Fabrikadan ekmek yiyen bin kişi ailesiyle birlikte 3 bin kişinin yarısı göç ederek Sivas'ı terk edip gidecek."

İş yeri temsilcisi Yılmaz Çetin ise işçiler olarak kaderlerine terk edildiklerini belirterek, "Bundan sonraki süreçte de bizi meydanda görebilirsiniz, çıkışlar verilirse sendika olarak değil de bireysel olarak, şubenin yetkisi düştükten sonra böyle kalmayacak, eylem yapmayı düşünüyoruz. Yazık yani o fabrika orada çürümesin, çalıştırılsın. Yetkililer fabrikanın çalışması için destek vermezse Sivas biraz huzursuz olacak, bundan dolayı Sivas halkından şimdiden özür diliyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Sivas Demir Çelik kapandı, işçilere çıkışları verilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER