Sırbistan’ın AB üyeliğine Kosova şartı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Sırbistan’ın AB üyeliği için Kosova meselesinin başarıyla çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

SHABER3.COM

KURZ, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştü. Sırbistan Sarayı’ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Vucic, bölgesel kalkınmanın barış ve istikrarla sağlanabileceğini belirterek, AB arabuluculuğunda yürütülen Sırbistan-Kosova diyalog sürecinin devamı için her zaman hazır olduklarını vurguladı. Kosova meselesinde uzlaşmacı tutum sergilediklerini kaydeden Vucic, Sırbistan halkının çok az bir kısmının bu tutumu desteklediğine dikkati çekti.
Vucic, Avusturya-Sırbistan ilişkilerinin son derece iyi olduğunu belirterek, “Siyasi anlamda oldukça iyi ilişkilerimiz var. Ekonomik alanda ise çok daha iyi. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi bu yıl ilk kez 1 milyar euroyu geçecek” dedi.

DİYALOG DEVAM ETMELİ
Avusturya Başbakanı Kurz da Sırbistan ile Kosova makamları arasındaki diyalog sürecinin devam etmesi gerektiğini ifade ederek, “Sırbistan’ın AB üyeliği için Kosova meselesi başarıyla çözüme kavuşturulmalı. Bu bağlamda, diyalog sürecinin başarılı bir şekilde sonlandırılmasını ve halkın da buna destek vermesini temenni ediyorum” diye konuştu. 
Geçmişte yaşananların geride bırakılması gerektiğini ve ortak bir gelecek inşa edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kurz, Batı Balkanların AB’nin tamamlayıcı bir parçası olduğunu söyledi.
Kurz, ülkesinin AB Dönem Başkanı olduğunu anımsatarak, “Batı Balkanların, özellikle de Sırbistan’ın AB’ye yakınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Sırbistan’ın önümüzdeki aylarda yeni fasıllar açmasını bekliyoruz” dedi.
<< Önceki Haber Sırbistan’ın AB üyeliğine Kosova şartı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER