Selçuklu Mezarlığı define avcıları tarafından yok ediliyor

Selçuklu Mezarlığı define avcıları tarafından yok ediliyor

VAN (CİHAN)- Van'ın Erciş ilçesinde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı define avcılarının uğrak mekânı haline geldi. Define avcıları tarafından delik deşik edilen tarihi mezarlık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, birinin mezarını kazmanın, mezar taşını kırmanın bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Van'ın Erciş ilçesi Çelebibağı Mahallesi'nde bulunan tarihi Selçuklu Mezarlığı, bakımsızlık ve define avcılarının tahribi sonucu ilgisiz kaldı. Ünlü halk ozanı Ercişli Emrah ile Selvi'nin kabrinin de olduğu mezarlık, genel olarak dikdörtgen prizma biçiminde yüksek lahitler şeklinde olan, dini yazılarla süslenen abidelerle inşa edilmiş. Mezarlık, define avcıları tarafından delik deşik edilerek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmış durumda.

Tarihi mezarlıkla ilgili konuşan Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, "Geçmişini bilmeyen geleceğini belirleyemez, geleceği de olmaz. Bizim burada en temel değerlerimiz mezarlarımız, camilerimizdir, tarihi eserlerimizdir. Bunlar bizim kimliğimizdir. Burada kim yaşamış, hangi dindedir, hangi anlayıştadır hiç önemi yok. Dini literatürde dahi insanlar ölünce şeytan dahi elini ondan çekermiş. Bunu yapan nasıl bir vicdana sahip insanlar." dedi.

İlgili kurumların duyarsızlığı ve define arayıcılarının tahribinin yanı sıra bölge halkının cenazelerini gelişi güzel mezarlığa defnetmesi de tarihi dokuyu her geçen gün biraz daha bozuyor. Geçmişi çok uzun dönemlere dayanan tarihi mezarlığın tahrip edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren Kalçık, birinin mezarını kazmanın, mezar taşını kırmanın bir insanlık suçu olduğunu ifade etti. Kalçık, "Bu kabul edilebilecek bir olgu değil. Bu olgularda biraz da bizim geçmişteki inkâr politikası, inkâr-imha politikasından kaynaklı bir durumdur. Bizim bölgede özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgede Ermenilerle ortak yaşamışız, çok da sıkıntı yaşamadık. Dostluk birlikteliğimiz olmuş. Ermenilerin göçü, imhasıyla böyle bir kültür oluşturuluyor. Ermenilerin ibadethanelerini, mabetlerini ahırlara, samanlıklara çevirdiler. Bu konuda yetkililerin üzerine düşen görevi yapması lazım." ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, tarihi mezarlığın tahrip edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek, mezarlığın korunmasını ve restore edilmesini istiyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Selçuklu Mezarlığı define avcıları tarafından yok ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER