"SBK'nın kaçışında Cumhurbaşkanının onayı söz konusu mudur?"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın yurt dışına çıkışı tartışmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

SHABER3.COM

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın yurt dışına çıkışını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

Özel, Avusturya'da tutuklu bulunan Korkmaz'ın yurt dışına çıkışında "Cumhurbaşkanı’nın onayı söz konusu mudur" sorusunu yöneltti. Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen İçişleri Bakanlığı bütçesinde “Daha ötesini söyleyeyim, biz bir şey yaptık, devletin bütün kurumlarıyla beraber. Türkiye uluslararası bir operasyona gelirken, devletin bütün kurumlarıyla yukarıdan aşağıya öyle bir karar aldık, meselenin içerisine öyle bir daldık ki Amerika’yı da açığa düşürdük, bize kumpas kuranları da açığa düşürdük” ifadesini kullandığını anımsattı.

Özel devamında, “İçişleri Bakanı ‘devlet kararı’ diyerek, Sezgin Korkmaz’ın operasyondan bir gün önce yurt dışına çıkarıldığı iddialarını doğrularken, tüm kamu kurumlarını da hakkında ciddi iddialar bulunan bir kişinin kaçışıyla ilgili töhmet altında bırakmıştır” dedi.

Özel son olarak şu soruları yöneltti:

“Sezgin Baran Korkmaz’ın ya da şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin olarak devlet kurumları bir toplantı yapmış mıdır? ‘Devlet kararı’ nasıl oluşturulmuştur?

Sezgin Baran Korkmaz’ın ya da şirketlerinin yasadışı faaliyetleri Milli Güvenlik Kurulu’nda görüşülmüş müdür? Görüşüldüyse Milli Güvenlik Kurulu’nun hangi toplantısında görüşülmüştür? ‘Devlet kararı’ MGK’da mı oluşturulmuştur?

Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki ‘mal varlığına tedbir konulması kararı’ ile ‘yurt dışına çıkış yasağı kararı’nın kaldırılmasında, ‘devlet kararı’nın etkisi var mıdır?

Birçok suç iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Sezgin Baran Korkmaz’ın yurt dışına çıkışıyla ilgili ‘devlet kararı’nda Cumhurbaşkanı’nın onayı söz konusu mudur? Cumhurbaşkanı’nın onayı yoksa, devlet kurumlarının hukuk dışı iş ve işlemlerinin soruşturulması sağlanacak mıdır? Devlet Denetleme Kurulu devreye sokulacak mıdır?

İçişleri Bakanı, Sezgin Baran Korkmaz süreci ile ilgili olarak Türkiye’ye kurulan kumpasın bozulduğunu belirtirken, Türkiye; ABD ve kumpasın diğer ortakları olan ülkelerle ilgili hangi işlemleri yürütmüştür? Bu ülkelere nota verilmiş midir?

<< Önceki Haber "SBK'nın kaçışında Cumhurbaşkanının onayı söz... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER