Şanlıurfa’da “açık oy kullandırıldı” iddiası

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde oy verme esnasında çok sayıda ihlal gözlendi. Seçimlerden iki ay önce Halfeti'ye kaydırılan 3 bin 187 taşımalı seçmen de oy kullandı. Polisler 142 nolu belgeyi ibraz etmeden kayıtlı olmadıkları sandıklarda oy kullandı. Bazı sandıklarda açıktan oy verme işlemine HDP'li avukat ve sandık müşahitleri müdahale etti.

SHABER3.COM

Şanlıurfa’da şehir dışından taşınan polislerin “142 Nolu” belge olmadan oy kullandığı, Halfeti, Siverek ve Karaköprü'de açık oy kullandırıldığı iddia edildi. Bir mahallede oy verme işlemi durduruldu.

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde oy verme işlemleri usulsüzlük iddialarıyla başladı. Seçimlerden iki ay önce Halfeti'ye kaydırılan 3 bin 187 taşımalı seçmen de oy kullanmaya başladı. 

MEMURLARA VERİLEN O BELGE YOK!

Halfeti Anadolu Lisesi 1094 Nolu sandıkta Mersin'den getirilen çok sayıda Çevik Kuvvet polisinin oy kullandığı görüldü. 

Kayıtlı olduğu sandık haricinde oy kullanacak devlet memurlarına verilen "142 Nolu" resmi belgenin polislerde olmadığı belirtildi.. 

Dün geceden beri, Mersin, Adana, Antalya ve Konya gibi şehirlerden ilçeye gelen taşımalı seçmenlerin çoğunluğunun polis araçlarıyla getirildiği görüldü.

İlçe merkezinde zırhlı polis otobüslerinin gezdiği görülürken, Kayyım Şeref Albayrak'ın gezdiği okullarda Halkların Demokratik Partisi (HDP) sandık görevlileri ve müşahitlerinin dışarı çıkarılmak istendiği iddia edildi.

HİLALLİ'DE AÇIK OY VERME İŞLEMİ DURDURULDU

Artı Gerçek’in haberine göre Halfeti’nin Hilallı Mahallesi’nde ilköğretim okulunda kurulan 1049, 1050 Nolu sandıklarda açık oy kullanılmaya başlandığı belirtildi. 

Duruma müdahale eden HDP sandık görevlileri ile polis ve Adalet ve Kalkınka Partisi (AKP) sandık görevlileri arasında tartışma yaşandı. 

Tartışmanın büyümesiyle birlikte HDP görevlileri ve avukatlar devreye girdi. Açık oy verme işleminin yasaya aykırı olduğu, açık oy verilemeyeceği, bu işlemin devam etmesi durumunda işlemlerinin durdurulacağını söyledi. 

Sandık başkanını ve polisi yasalara uymaları yönünde uyaran avukatlar, bunun devam etmesi durumunda oy verme işleminin durdurulup verilen açık oyların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Okulda oy verme işlemi durdurulurken, AKP ile HDP sandık görevlileri arasındaki tartışmalar devam ediyor.

“SİVEREK'TE PARTİ SORUMLULARI İÇERİ ALINMIYOR” İDDİASI

Siverek ilçesi kırsal mahallerinde ise sandıklara muhalif parti temsilcileriyle sorumluların alınmadığı iddia ediliyor. 

İlçenin Büyük Yakıtlı, Sarıkaya, Aşağı Başyaman mahallerinde sandık başlarına HDP ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) sorumlu ve müşahitleri alınmadı. 

Okulların etrafında silahlı kişilerin beklediği iletilirken, sandık başlarında sadece AKP müşahitlerinin yer aldığı belirtildi. Soydan ve Cinhisar mahallelerinde de açık oy kullanıldığı öne sürülüyor.

Avrupa'dan gelen gözlemcilerin de şahit olduğu bu ihlaller konusunda HDP İlçe Seçim Kurulu'na şikâyet dilekçesi verdi.

Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesi'nde de açık oy kullanıldığı belirtiliyor.

GÖZLEMCİ HEYET CEYLANPINAR'A ALINMIYOR

Son bir haftada çok sayıda özel harekât polisi  ve askerin sevk edildiği Ceylanpınar ilçe sınırları içinde bulunan öğrenci yurtlarına yerleştirildiği belirtilirken, Ceylanpınar’a seçimi izlemek için İtalya’dan gelen heyet, ilçe girişinde durduruldu. 6 kişilik gözlemci heyet Ceylanpınar’a alınmıyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin bazı mahallelerinde AKP meclis üyesi adayları ve sandık görevlilerinin yurttaşları açık oy kullanmaya zorladıkları, bunu kabul etmeyen yurttaşların tehdit edildiği iddia ediliyor.

İlçeden yansıyan diğer hak ihlalleri şöyle:

-Büyüktepe Mahallesi’nde kurulan 1108, 1109 ve 1110 Nolu sandıklara oy kullanmak üzere gelen seçmenler AKP’li sandık görevlileri tarafından açık oy kullanmaya zorlandı. Duruma tepki gösteren HDP sandık görevlileri de ise okul dışına çıkarılmak istendi.

-AKP Belediye Meclis Üyesi Cuma Kırvar, Cinhisar Mahallesi’nde kurulan 1121 ve 1122 nolu sandıklarda açık oy kullanmak istedi. Duruma itiraz eden HDP’li sandık görevlileri ile AKP’liler arasında gerginlik yaşandı. HDP sandık görevlileri polis zoruyla her iki sandık başından uzaklaştırıldı. Yaşananları tutanak altına almak isteyen HDP’liler engellenirken, itirazdan sorumlu HDP görevlileri durumu İlçe Seçim Kurulu’na bildirdi.

-Sarıkaya Mahallesi’nde kurulan 1404 nolu sandık ile Büyükyakıtlı Mahallesi’nde kurulan 1111 Nolu sandıklarda oy kullanacak yurttaşlar açık oy kullanmaya zorlandı.

-Soydan Mahallesi’de kurulan 1413 ve 1414 nolu sandıklarda AKP’li görevliler seçmenleri açık oy kullanmaya zorladı. Seçmenlerin bu duruma tepki göstermesi üzerine okuldaki oy kullanma işlemleri durdu. AKP’li görevlilerin açık oy kullanacak olanların oy kullanabileceğini söylemesi üzerine ise, seçmenler okulun kapısını kapatıp kimsenin içeri girmesine izin vermedi. Yaşanan tartışmaların ardından açık oy kullanma işlemi engellendi.

-Böğürtlen Mahallesi’nde kurulan 1102, 1103 nolu sandıklarda açık oy kullanımı yapılmak istenmesi HDP görevlilerce engellendi.

-Ünhisar Köyü’ndeki tüm oyların AKP’li bir meclis üyeleri ile sandık başkanı ve üyeleri tarafından kullanıldığına dair bilgi HDP Seçim Koordinasyon Merkezi’ne ulaştı.

KAYYIM SANDIK BAŞINA POLİSLE GELDİ

Halfeti’de bulunan Yeşilözen İlköğretim Okulu’nda ise AKP’liler ve polis ile HDP’li görevliler arasında tartışma yaşandı. 

Aynı okula oy kullanmak üzere kayyım Şeref Albayrak da geldi. Albayrak, koruma polisleri ile birlikte oy kullanmak istedi. Ancak 142 nolu resmi belgesi olmayan polislerin oy kullanmasına izin vermeyen HDP görevlileri, kayyım Albayrak’ın hakaretlerine maruz kaldı. 

Dışarı çıkartılmak istenen HDP görevlileri ile polisler arasında kısa süreli arbede de yaşandı. Avukatların araya girmesi ile arbede büyümeden sonlanırken, kayyım Albayrak’ın koruma polisleri oy kullanamadan okuldan ayrılmak zorunda kaldı.

HDP SANDIK GÖREVLİSİ GÖZALTINA ALINDI

Halfeti Anadolu Lisesi'nde de HDP’li sandık görevlisi Yılmaz Toğun polislerce gözaltına alındı. Toğun’un seçim yasaklarını ihlal ettiği ve izinsiz fotoğraf çektiği iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

“SEÇİM YASAKLARI AKP'Yİ KAPSAMIYOR”

Yine Halfeti’nin Seldek Mahallesi’nde yasak olmasına rağmen araçlarının arkasında seçim afişleri asılı bulunan AKP’liler mahalledeki okulları dolaştı. 

Oy kullanmak için okullara gelen seçmenler, “Seçim yasakları sadece AKP’yi kapsamıyor mu?” diyerek duruma tepki gösterdi.

Viranşehir ilçesinde de Arap yurttaşların yaşadığı Sergen (Barut) Mahallesi’nde açık oy kullanımı yapılmasına itiraz eden HDP'liler darp edildi. 

<< Önceki Haber Şanlıurfa’da “açık oy kullandırıldı” iddiası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER