'Şamil Tayyar için yapılan kanun değişikliği gereği Dündar ve Gül suçsuzdur'


2012 yılında gazeteci asıllı AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar için hükumetin TCK'da değişiklik yaptığı, Can Dündar ve Erdem Gül'ün bu kanun değişikliğinden dolayı yaptıkları haber nedeniyle suçlanamayacakları kaydedildi. CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan, AYM'nin Dündar ve Erdem kararına destek verirken, Ergenekon sürecindeki köşe yazılarından dolayı Şamil Tayyar hakkında açılan 40'a yakın davanın Yargıtay aşamasında kanun değişikliğine gidildiğine dikkat çekti. Aldan, "Bundan yola çıkarsak Can Dündar'la Erdem Gül'ün zerre kadar bu haber nedeniyle suçları yoktur. AYM (kararıyla) bir anlamda bunu tescil etmiş olmaktadır." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) hukukçu Milletvekili Ömer Süha Aldan, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Aldan, Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi ile sonuçlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı etrafında bilgi kirliliği ve bilgi cimriliği yaşandığını söyledi. Aldan, 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın 'gizli' olduğunu ve Dündar ve Gül'ün bu anlamda bir suç işlediğini ifade ettikten sonra iktidarın 2012 yılında TBMM'de TCK'unda yaptığı bir değişikliğe dikkat çekti. Aldan, "Kim için yapmıştır bunu? Şamil Tayyar için yapmıştır. Şamil Tayyar'ın Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarına ilişkin gizli bilgileri sürekli köşesinde yayınlaması hatta bununla ilgili bir kitap çıkarması nedeniyle hakkında 40'a yakın dava açılmıştır. Bu davalarda mahkumiyet kararı verilmiştir. Bunlar, tam Yargıtay'da onaylanacak aşamaya geldiği ancak 285'inci maddeye son bir fıkra eklenmiştir. 'Haber amaçlı soruşturmanın gizliliğini ya da kapalı duruşma konusunu ihlal etmek suç oluşturmaz' demektedir. Bundan yola çıkarsak da Can Dündar'la Erdem Gül'ün zerre kadar bu haber nedeniyle suçları yoktur." dedi.

'AYM, HAK İHLALLERİNİ ESASTAN İNCELER'

AYM'nin Dündar ve Gül kararını eleştirenlerin dile getirdiği dört iddiayı sıralayan Aldan, bu iddialara cevap verdi. AYM'nin Dündar ve Gül dosyasında esasa girildiği yönündeki iddia için Aldan, "AYM, bir tutukluluğun kişi hak ve özgürlüğüne aykırı olduğunu saptamak için esasa girmek zorundadır. 'Tutuklama müzakeresini hakim mi yoksa hakimin 10 yaşındaki oğlu mu imzaladı' diye şekil yönünden inceleme yapamaz. AYM, bir hak ihlalinin tespiti anlamında işin esasına girmek zorundadır. AYM'nin şekil bakımından inceleme kısıtlaması bir kanun ya da bir anayasa hükmünün iptaline ilişkindir. Bu bir anayasa değişikliği değildir ki bu bir hak ihlalinin tespitidir. AYM, esastan inceleme yapma yetkisine haizdir." dedi.

'İÇ HUKUK YOLLARI TÜKETİLMİŞTİR'

AYM'nin hukuki yolun tüketilmeden karar verdiği yönündeki iddialar için ise Aldan, "AYM, olağan kanun yolların tüketilmiş bir karar vermiştir. Tutukluğun itiraz mekanizması sona etmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bu konuda emsal kararlara haizdir. Tutuklanan kişiler hakkını nerede arayacak? Bu anlamda iç hukuk yolları tüketilmiştir." diye konuştu.

'BU İPTAL KARARI DEĞİL, BİR İHLAL KARARIDIR'

Gerekçesi yazılmadan kararın açıklandığı iddiaları hususunda ise Aldan, "AYM, iptal kararlarını gerekçesi olmadan açıklayamaz. Bu bir iptal kararı değildir. Bu bir ihlal kararıdır. İhlal kararı, bir insanın hukuksal anlamda zora düşmesi anlamına geliyor. Bir an önce giderilmesi gereken bir işlemdir. Bunun için ayrıntılı gerekçeli karar beklenmesine hiç gerek yoktur. Ama iptal kararları ayrıntılı olur. AYM'nin iptal kararları gerekçeli olur, ihlal kararlarının gerekçeli olmasına gerek yoktur. Çünkü aciliyet söz konusudur." değerlendirmesinde bulundu.

'BU ANLAMDA DÜNDAR VE GÜL SUÇ İŞLEMİŞLERDİR'

AYM'nin kendisini ilk dereceli mahkeme yerine koyduğu eleştirisinin de olduğunu ifade eden Aldan, neredeyse sütçünün, yoğurtçunun bile elinde olan MİT TIR'ları tutanağının 'devlet sırrı' kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyledi. Aldan, "Can Dündar'la Erdem Gül'ün suçu var mıdır? Evet, vardır. TCK 285'inci maddesine aykırılık teşkil eden eylemden. O da nedir? Bir soruşturmanın gizliliği ya da duruşmanın kapalılığını ihlal etme suçudur. 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya 'gizli bir dosya'dır. Kamuoyu ile paylaşılması suçtur. Bu anlamda Can Dündar ve Erdem Gül suçu işlemişlerdir." dedi.

'ŞAMİL TAYYAR İÇİN KANUN MADDESİNE FIKRA EKLENDİ'

Ancak, 2012 yılında TBMM'de kanunda bir değişiklik yaptığına dikkat çeken Aldan, "Kim için yapmıştır bunu? Şamil Tayyar için yapmıştır. Şamil Tayyar'ın Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarına ilişkin gizli bilgileri sürekli köşesinde yayınlaması hatta bununla ilgili bir kitap çıkarması nedeniyle hakkında 40'a yakın dava açılmıştır. Bu davalarda mahkumiyet kararı verilmiştir. Bunlar, tam Yargıtay'da onaylanacak aşamaya geldiği anca 285'inci maddeye son bir fıkra eklenmiştir. 'Haber amaçlı soruşturmanın gizliliğini ya da kapalı duruşma konusunu ihlal etmek suç oluşturmaz' demektedir. Bundan yola çıkarsak da Can Dündar'la Erdem Gül'ün zerre kadar bu haber nedeniyle suçları yoktur. AYM (kararıyla) bir anlamda bunu tescil etmiş olmaktadır." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Şamil Tayyar için yapılan kanun değişikliği gereği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER