Saka kuşu avcıları yakalandı; 10 bin 500 TL ceza kesildi


Konya'da avlanması yasak olan saka kuşlarını doğadan yakalayıp ticaretini yapan 5 şüpheli, Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü Av Koruma Ekibi tarafından suçüstü yakalandı.

Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Berlin Sözleşmesi'nce koruma altına alınan Saka, Florya, İskete gibi yabani kuşları, avcılar tüm yasak ve cezalara rağmen avlamaya devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü, koruma altında olan bu kuşları avlayanlara karşı operasyon gerçekleştirdi.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Karatay Mahallesi'nde kaçak saka kuşu avı yapıldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen 8.Bölge Müdürlüğü Av Koruma Ekibi bir operasyon düzenledi. Operasyonda 6 kafes içerisinde 19 adet saka kuşu ve bu kuşların yakalanmasında kullanılan teçhizatlar ele geçirildi. Koruma altına alınan 19 saka kuşu Bölge Müdürlüğü'ne getirildi.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, ihbar üzerine av koruma ekiplerinin denetime gittiğini belirterek, kaçak olarak tuzaklarla saka kuşu avlayan bir gruba operasyon yapıldığını söyledi. Kocaman, operasyonda kaçak avlanma yapan grupta 19 adet saka kuşu, bunların yakalanmasında kullanılan tuzak ve kafesler ele geçirildiğini açıkladı.

HER SAKA KUŞU İÇİN 500 TL TAZMİNAT CEZASI

Konya'da daha önce de buna benzer olaylar yaşandığını dile getiren Kocaman, "Saka kuşları yakalanarak petshoplarda satışa sunuluyor. Bu nedenle halkımızdan ilgi ve duyarlılık bekliyoruz. Çevrenizde saka kuşu yakalayanlar, tuzak kuranlar varsa Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü ve İl Şube Müdürlüklerine bilgi verin biz ekiplerimizi göndererek el koyalım. Saka kuşu koruma altında olan bir kuş türüdür. Bu kuşların her biri için uygulanan tazminat cezası 500 TL'dir" dedi.

Bölge Müdürü Kocaman, av koruma ekibi tarafından yapılan operasyonda kuş avcısı grubun, yanlarında getirdikleri karşı cins saka kuşlarının seslerini kullanarak 19 adet saka kuşu yakaladıklarının tespit edildiğini ifade ederek, "Yakaladıkları kuşları kafeslere koydukları tespit edilmiş ve 9 bin 500 TL tazminat cezasının yanı sıra 4915 sayılı Kara Avcılığına muhalefetten bin 78 TL idari para cezası olmak üzere toplam 10 bin 578 TL ceza kesilmiştir." diye konuştu.

El konulan kuşların veteriner hekimin sağlık kontrolünden sonra Doğa koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü Av Koruma Ekibi tarafından doğal yaşam ortamlarına geri bırakıldığı belirtildi.

Ayrıca, ceza kesilen şahıslar hakkında 'Kara Avcılığı Kanununa Muhalefet' suçundan tutanak düzenlendiği belirtildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Saka kuşu avcıları yakalandı; 10 bin 500 TL ceza kesildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER