Sağlıklı bir cilt için doğru beslenme önerileri

Sağlıklı bir cilt için doğru beslenme önerileri

Güzel, sağlıklı ve genç bir cilt renk ve parıltısı ile kendini gösterir. Bu renk ve parıltının en önemli kaynağı ise beslenme alışkanlıkları. Doğru beslenme alışkanlığı, sağlıklı bir cilde sahip olmak için gerekli olan imkanı da sağlıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, "Kişi ne kadar sağlıklı ve doğru besleniyorsa o kadar sağlıklı bir cilde sahiptir. Doğru beslenme cildinize uyguladığınız bakım ve kremler kadar etkili. Yani, sağlıklı beslenerek vücudunuz gibi cildinizin de sağlıklı ve canlı görünmesini sağlayabilirsiniz." dedi.

Vücudun günlük karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve su içeriğinin dengeli bir beslenme ile sağlıklı hale getirildiğinde cildin de canlı ve sağlıklı olmasını sağlayacağını anlatan Şenses, "Günlük aldığımız kalori miktarının çoğunluğu yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardan oluşuyorsa cildimizde akne gibi olumsuz bir takım cilt problemleri oluşabiliyor. Bu nedenle şeker, çikolata, şeker içeren içecekler gibi glisemik indeksi yüksek besinler mümkün olduğunca az tüketilmelidir." ifadelerini kullandı. Beslenme sırasında düzenli olarak düşük glisemik indeksli besinlerin tercih edilmesi öneren Şenses, kurubaklagiller ve az işlem görmüş tahıllardan elde edilen besinlerin glisemik indeksleri düşük olduğundan tercih edilmesinin cilt sağlığına olumlu katkı sağlayacağını bildirdi.

SAĞLIKSIZ BESLENME CİLDİN DE DÜŞMANI

Vücutta serbest radikal sayısı arttıkça sağlığın ve cildin bundan olumsuz etkilendiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, şu önerilerde bulundu: "Serbest radikaller; stres, sigara, alkol ve sağlıksız gıdalarla beslenme gibi birçok nedenden kaynaklanan ve hücrelere zarar veren yapılardır. Serbest radikallerle savaşan besinlerle cildinizi güçlendirebilirsiniz. Antioksidan, yani serbest radikallerle savaşan vitaminler A, C ve E vitaminleridir. A ve C vitaminleri içeren besinler sarı, turuncu ve yeşil renkte olan sebze-meyvelerdir ve beslenmede sıkça yer verilmelidir. E vitamini içeren besinler olan ceviz, fındık, badem, avokado gibi yağlı gıdalar ise kalorileri yüksek olduğundan daha kontrollü tüketilmelidir."

BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Minerallerden ise cilt sağlığı için çinko ve selenyum içeren besinleri kullanmaya özen gösterilmesini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, yumurta, ceviz, yulaf ve kabak çekirdeğinin cildi koruma özelliğine sahip besinler olduğunu söyledi. "Su, cildin nem dengesinin sağlamasına yardımcı olur ve doğru beslendiğinizde cilt üzerinde olumlu etki yaratan vitamin ve minerallerin cilde taşınmasına yardım eder." diyen Şenses, cildin daha canlı görünmesi için günde 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini de aktardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, sağlıklı bir cilt için yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Cildinizi her gün mutlaka temizleyin. Sigara ve sigara içilen ortamlardan uzak durun. Alkol ve kafein içeren besinleri olabildiğince az tüketin. Düzenli olarak spor yapın. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin. Güneşe dikkat edin ve cildinizi zararlı güneş ışınlarından sakının."
CİHAN
<< Önceki Haber Sağlıklı bir cilt için doğru beslenme önerileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER