Oyuncu Arda Kural'ın hastalığına dair önemli bilgiler!

Arda Kural'ın da yakalanmış olduğu şizofren hastalığı nedir? Bu tür hastalara karşı nasıl davranmak gerekir? İşte detaylar...

Oyuncu Arda Kural'ın hastalığına dair önemli bilgiler!

Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Vedat Bilgiç değerlendirdi...

Zaman zaman gündeme gelen şizofreni hastalığı bu kez Leonardo Di Caprio'ya benzetilen oyuncu Arda Kural'ın Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılmasıyla yeniden hatırlandı.  Ailesi yalanlıyor ama deniz kenarında bulduğu çakıl taşlarını kuyumcuya satmak isteyen Kural'ın şizofreni tedavisi gördüğü iddia ediliyor. Peki şizofreni hastalığı nedir?

"ÇOK YAYGIN BİR HASTALIK. GENELDE İŞİTSEL, VARSANILAR YANİ OLMAYAN SESLER DUYULUYOR. BİR TAKIM GÖRÜNTÜLER GÖRME ŞEKLİNDE GÖRSEL VE İŞİTSEL HALİSÜLASYONLARIN OLDUĞU ANORMAL DÜŞÜNCE VE DUYGULARIN OLDUĞU, BUNLARA DA HEZEYAN DİYORUZ. BİR HASTALIKTIR. "

İlerleyen dönemlerde bu tür hastalar iç dünyalarında kurdukları düşler aleminde yaşıyor. Hayaller görüp sesler duyuyor. 




"KİŞİ İÇİNE KAPANIK, PEK ARKADAŞI OLMAYAN, KİMSEYLE KONUŞMAYAN BİR YAPIDA OLABİLİYOR. BUNLAR UYARICI OLABİLİR. "

Bu belirtilere sahip bireylerin mutlaka doktora götürülmesi gerekiyor. İçine kapanık, zamanla düzelir deyip geçiştirmek ise geri dönülmez hasarlara yol açabilir.

"GERÇEĞİ DEĞERLENDİRME BOZULUR. HAYALLER GÖRME OLABİLİR. OLMAYAN SESLER DUYMA, OLMAYAN GÖRÜNTÜLER GÖRME OLABİLİR. "

Şizofreni hastalığı genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor.

GENELLİKLE ERGENLİK ÇAĞINDA BAŞLAR. HATTA HER YAŞTA DA BAŞLAYABİLİR AMA EN ÇOK  ERGENLİK DÖNEMİNDE BELİRTİLERİ BAŞLAR. YANİ KİŞİ DOĞDUĞUNDA NORMALDİR. ASLINDA ŞİZOFRENİ HASTALARI ÇOK SUÇA YATKIN BİREYLER DEĞİLDİR BİLİNDİĞİNİN AKSİNE. 

Doğuştan gelen genetik yatkınlık da şizofrenide etkili...

"ANNE BABADAN KALITIM, AKRABALARDA BÖYLE BİR HASTALIK GENİNİN OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR. ŞİZOFRENİ BİR BEYİN HASTALIĞIDIR. VE BİYOLOJİK KÖKENİ ÇOK GÜÇLÜ ÇIKMAKTADIR. "

Bu hastalığın toplam nüfus içinde ulaştığı rakamlar oldukça ciddi. 

"TABİ YÜZDE BİR ORANINDA OLDUĞU İÇİN BU YÜKSEK BİR RAKAMDIR. ÇÜNKÜ BU KİŞİLERİN AİLELERİ VAR YAKINLARI VAR. ÇEVRESİ VAR BU HASTALIKTAN ETKİLENEN İNSANLAR VAR. BUNLARI DA HESABA KATTIĞIMIZDA SADE ŞİZOFRENİ HASTALARI TOPLUMUN NEREDEYSE YÜZDE BEŞİNİ İLGİLENDİRMEKTEDİR. "

"Deli" ya da "Tımarhanelik" yakıştırmalarına maruz kalan hastalar, toplumdan destek bekliyor. Peki şizofreni hastalarına nasıl davranılmalı?

"BİR ORTOPEDİ HASTASINA BİR KALP HASTASINA NASIL DAVRANILMASI GEREKİYORSA BİR ŞİZOFRENİ HASTASINA DA ÖYLE DAVRANMAK GEREKİR. ŞEFKATLE MERHAMETLE YARDIMSEVER VE İLGİYLE DAVRANILMASI GEREKİR."
<< Önceki Haber Oyuncu Arda Kural'ın hastalığına dair önemli bilgiler! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER