Domuz gribi aşısı üretimi için 4 milyar
ruble (330 milyon dolar) harcayan
Rusya, Dünya
Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) ilaç firmalarının lobiciliğini yapmakla suçladı. Rusya Parlamentosu milletvekilleri Moskova'nın Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkmasını önerdi.
Rusya basınında çıkan haberlere göre, DSÖ bazı ilaç endüstrisi şirketlerin lobiciliğini yaparak,
domuz gribiyle ilgili endişeleri abarttı ve ortamı gerdi. Rusya Parlamentosu alt kanadı
Duma Sağlık Komisyonu Başkan Yardımcısı Sergey Kolesnikov, DSÖ'nün görevinin sırf domuz gribiyle mücadele olmadığını savundu. Rusya Tıp
Bilimleri Akademisi uzmanlarında Kolesnikov, "DSÖ'nün yapması gereken başka görevler de mevcut. Şu ve bu hastalıkların tehlikesiyle ilgili uluslararası programlar ve araştırmalar yapmalı. İnsanları korkutmak değil, bilgi vermek ve uyarması lazım. Korkutmak panik doğurur ki bu hiçbir zaman fayda sağlamaz. Domuz gribinin tehlikesi diğer normal gripler gibi, burada abartmaya gerek yok.
Basında her hafta gribin tehlikesinin arttığına dair haberler çıktı. Basın ortamı geriyor, DSÖ ise hiç bir şeyi izah etmiyor. Burada
örgütün suçu var. Örgütün bundan maddi çıkarı olup olmadığının
soruşturma ile ortaya çıkartılması gerek ." dedi
Sergey Kolesnikov, Rusya Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko'nun domuz gribi paniğinin artmaması için yaptığı çalışmaları ise övdü. Onişenko, geçtiğimiz aylarda bazı Rus bilim adamlarının domuz gribiyle ilgili yaptığı açıklamaları sert eleştirerek medya aracılığıyla "
terör" yaptıklarını savunmuştu.
RUS MİLLETVEKİLİ: DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN ÇIKALIM
Birleşik Rusya Partisi Duma milletvekili İgor Barinov ise DSÖ'nü sert bir dille eleştirdi. Barinov, "Örgütün ilaç şirketleriyle ilgili el sıkıştığına ilişkin suçlamaların titizlilikle araştırılması gerekir. Rusya'nın bu örgüt üyeliğini terk etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemiz domuz gribi virüsü için dört milyar rubleden fazla para harcadı. Bu parayı en önemli sorunlarımıza harcayabilirdik." dedi.
(CİHAN)