Sabancı'dan 'tüketici lehine' daha liberal enerji sektörü talebi


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, hükumet programında enerji sektörüne özel önem verilmesini çok olumlu bulduklarını söyledi. Son 10 yılda enerji sektörüne yapılan 60 milyar dolarlık yatırımın 11 milyar dolarını kendilerinin yaptığını vurgulayan Sabancı, sektördeki liberalleşme adımlarının hızlandırmasını talep etti. Sabancı, bu arada, "...daha tüketici lehine olan bir piyasaya kavuşmalıyız!" ifadesini kullandı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile Enerjisa CEO'su Yetik K. Mert, Enerjisa'nın yeni marka kimliğini tanıtmak için bir basın toplantısı düzenledi. Sabancı Center'da düzenlenen toplantıda konuşan Güler Sabancı, "Enerjisa olarak bu sektörün lider ve öncü oyuncusuyuz. Bunun getirdiği sorumlulukla, Enerjisa olarak liberalleşen elektrik piyasasında müşteriyi işin odağına alan yeni bir dönem açıyoruz." dedi. Sabancı, konuşmasına şöyle devam etti:

"Enerjide tüketicinin rolü ve önemi artıyor, tüketiciyi 'işin merkezine alan' yeni yaklaşımlar ve uygulamalar yaygınlık kazanıyor. Türkiye'ye baktığımızda ise, son 10 yılda çok büyük bölümü özel sektör tarafından olmak üzere, kurulu gücümüz yaklaşık iki kat arttı! Çeşitli üretim ve tüm dağıtım özelleştirmeleri gerçekleştirildi. Enerji Bakanlığımız ve EPDK'nın liderliğinde elektrik piyasasının liberalleşmesinde çok önemli adımlar atıldı. Elektrik sektörüne son 10 yılda yaklaşık 60 milyar dolar yatırım gerçekleştirildi. Bunun 11 milyar dolarlık kısmını, Sabancı Holding olarak, ortağımız EON ile birlikte Enerjisa'da yaptık. Bu yatırımlarla, büyük bir dönüşüm yaşandı ve yepyeni bir sektör doğdu. Bu sektöre yapılan yatırımlarda, enerji politikalarına, uygulamalarına ve bu sektörü yönetenlere olan güvenin çok büyük bir rolü olmuştur."

Konuşmasında, piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını ve öngörülebilirliğini artıracak şekilde güçlendirilmesini beklediklerini aktaran Sabancı, "Şimdi; bu sektörde "liberalleşme" adımlarını hızlandırmalı, daha ileriye taşımalı ve daha tüketici lehine olan bir piyasaya kavuşmalıyız! Bunu sağlamak üzere, enerji piyasalarındaki düzenlemelerin; piyasanın rekabetçiliğini, şeffaflığını ve öngörülebilirliğini artıracak şekilde güçlendirilmesini bekliyoruz. Dün Sayın Başbakanımızın açıkladığı programda enerji konusuna özel önem verildiğini gördük." şeklinde konuştu.

Sabancı, hükumetin enerji konusundaki yaklaşımını memnuniyetle karşıladığını dile getirerek, "Enerji verimliliği, rekabetçi piyasanın oluşması, yerli ve yenilenebilir kaynaklara önem verilmesi, dolayısıyla vatandaşın sürekli kaliteli, güvenli ve asgari maliyette enerjiye kavuşması hedeflerini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu programın detay uygulama planlarını ve özellikle ilk yüz gün kapsamında atılacak adımları bekliyoruz. Bu vesileyle de, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, yeni kurulan hükümetimizi, bakanlarımızı kutluyor; hayırlı uğurlu olsun diyoruz." diye konuştu.

Değişime öncülük etmeyi ana sorumlulukları olarak gördüklerini kaydeden Enerjisa CEO'su Yetik K.Mert de enerji sektörünün hızla gelişip değiştiğini, değişimin sektörde yeni dinamikleri, yeni ihtiyaçları da beraberinde getirdiğini söyledi. Mert, ardından şöyle konuştu:

"Türkiye'nin Enerjisi olarak biz, bu değişime öncülük etmeyi ana sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Enerjisa olarak bugün sektörümüzde yeni bir dönem açıyoruz. Türkiye elektrik enerjisi sektöründe müşteri odaklı bir dönemi başlatıyoruz. Bu yeni dönemde tüm faaliyetlerimizin odağında, her zaman olduğu gibi yine insan var. Enerjimiz ile Türk halkının günlük hayatının çok önemli bir parçası olduğumuzu biliyoruz. Bu bilinçle, hane halkından, küçük veya büyük ölçekteki işletmelere kadar 9 milyon müşterimize özel ürün ve hizmetler üretiyoruz."

Enerjisa'nın 1996 yılında bir otoprodüktör şirketi olarak yola çıktığını, bugün Türkiye elektrik piyasasının önde gelen şirketleri arasında olduğunu anlatan Mert, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Liberalleşme yolunda emin adımlarla ilerleyen sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güven ile yatırımlarımızı hayata geçirdik. 120 MW' lık bir üretim portföyü ile yola çıktık, bugün 2500 MW ile Türkiye'nin en büyük özel sektör üreticisi haline geldik. 2008'de Türkiye enerji piyasasında açılan ilk dağıtım bölgesi ihalesini aldık. Başkent EDAŞ ile yolumuza başladık. 2013 yılında Ayedaş ve Toroslar'ı da aldık, 14 ilde 20 milyon nüfusa ulaştık. Liderlik yolculuğumuza 125 kişi ile başladık, şimdi ise 9.000'i aşkın çalışanımızla öncü faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu kadar çeşitli faaliyet alanlarında, bu ölçüde büyük hacimleri yöneten tek enerji şirketiyiz. En verimli ve ileri teknolojileri kullanıyoruz. İşte tüm bunlar Enerjisa'yı Türkiye'nin Enerjisi yapıyor."
CİHAN
<< Önceki Haber Sabancı'dan 'tüketici lehine' daha liberal enerji sektörü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER