S&P'den Türkiye'ye kritik erken seçim uyarısı

Standard & Poor's, erken seçimin Türkiye'deki belirsizliklerin yüksek kalmasına sebep olacağı ve siyasi belirsizliklerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

S&P'den Türkiye'ye kritik erken seçim uyarısı

Uluslararası derecelendirme kuruluşu ayrıca ülkede artan şiddet olaylarının riskleri artırdığını ve bunun kamu bütçesi ve kredi notu üzerinde de etkili olabileceğine dikkat çekti.
 
Bloomberg News’in sorularını cevaplandıran S&P Türkiye analisti Aarti Sakhuja, “Gelişmelerin kamu maliyesinde ve borç ölçümlerine ilişkin öngörülerimizde bir değişime sebep olması halinde kredi notunda da olumsuz etkisi olabilir" denildi.
 
Analist, erken seçimin "tek başına endişe kaynağı" olmadığını, ancak "siyasi belirsizliğin yılsonuna kadar yüksek kalmaya devam etmesine sebep olacağını" söyledi.
 
Türk Lirası'ndaki volatilitenin ise tüketici güveninde ve enflasyonda bozulmaya neden olabileceğine dikkat çekti.
 
Ayrıca Fed'in faiz artırması halinde azalma yaşanabileceği kaydedilen döviz girişlerinde yavaşlama veya tersine dönüşün ciddi sonuçlara yol açabileceği değerlendirmesinde bulundu.
 
DIŞ BORÇ ÇOK FAZLA
 
Türkiye'nin dış yükümlülüklerine dair de uyarılarda bulunan Sakhuja, yaptığı açıklamada, "Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye'nin dış finansal yükümlülüklerini bir nebze azaltsa da, tek başına Türkiye'nin cari açığını azaltma kapasitesini artırmaya yetmiyor" diye konuştu. 

Analist, toplam dış borca göre yüksek olan kısa vadeli borç oranın ülkeyi "küresel finansman ortamındaki değişimlere karşı daha kırılgan kıldığını" söyledi. Bankalara ilişkin ise, Türk bankacılık sektörünün dış kaldıracının görece yüksek olduğu ve borç vadelerinin kısa olduğuna dikkat çekti.

MİLLET GAZETESİ
<< Önceki Haber S&P'den Türkiye'ye kritik erken seçim uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER