Rusya'nın operasyonu kasıtlı

Sözcü Yazarı Öztürk'ün iddiası "Yetkililer, 'Rusya'ya tero¨ristlerin, degˆil askerimizin koordinatlarını veriyoruz' dedi"

SHABER3.COM

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Rusya Hava Kuvvetleri'nin, Suriye'nin El Bab kasabasında 4 Türk askerinin yaşamını yitirmesine yol açan hava operasyonuna ilişkin olarak "El Bab'a, yerden havaya atılan fu¨ze sistemleri go¨nderildi. Bo¨ylece, koordinatlarımız bilinmesine ragˆmen herhangi bir uc¸agˆın askerimizi, askerlerimizin bulundugˆu koordinatları hedef alması durumunda, bu uc¸agˆın hemen du¨s¸u¨ru¨lmesi yoluna gidilecek" iddiasını ileri sürdü. Öztürk, "Rusya'nın hava operasyonu kasıtlı, art niyetli" yorumunu yaptı.

Saygı Öztürk'ün "I·s¸te El Bab gerc¸ekleri" başlığıyla yayımlanan yazısı şöyle:

Suriye'nin El Bab ilc¸esinde 3 askerimizin hava taarruzu sonucu s¸ehit edilmesi, Rusya'nın “yanlıs¸lık oldu” demesi, u¨st du¨zeyde o¨zu¨r dilenmesi “vurulmada art niyet olmadıgˆı” bic¸iminde degˆerlendirildi. Askerimizin s¸ehit edilmesi o¨yle kolay kolay gec¸is¸tirilmemeli. C¸u¨nku¨, olayın ayrıntılarını El Bab'dan ve digˆer kaynaklardan o¨gˆrendigˆimde, askerlerimizin Rusya tarafından dogˆrudan hedef alındıgˆı anlas¸ılıyor.
Her tarafı tuzaklı bir ilc¸ede ilerlemek ve kısa su¨rede sonuc¸ almak mu¨mku¨n degˆil. El Bab'ı tero¨ristlerden temizlemek, siyasilerin so¨yledigˆi gibi “hemen” olacak is¸ degˆil. Belki tam anlamıyla kontrol altına alabilmek aylarca su¨recektir. Kenar mahallelere giren askerlerimiz, kendilerine yeni karargahlar olus¸turuyor. Karargahları o¨yle modern binalar sanmayın. Bunlar arasında tavuk c¸iftlikleri de bulunuyor.

Koordinatlar verilmemişti

Genelkurmay bazı ac¸ıklamalarında siyasilere go¨re daha dikkatli ve diplomatik bir dil kullanıyor. O¨rnegˆin, Rusya'ya ait uc¸ak du¨s¸u¨ru¨ldu¨gˆu¨nde, Genelkurmay Bas¸kanlıgˆı kime ait belli olmayan bir uc¸agˆın hava sahamızı ihlal ettigˆi ic¸in du¨s¸u¨ru¨ldu¨gˆu¨nu¨ ac¸ıklamıs¸tı. Ancak hemen ardından Cumhurbas¸kanlıgˆı'ndan, du¨s¸u¨ru¨len uc¸agˆın Rusya'ya ait oldugˆu duyurulmus¸tu. O zaman Rusya'yla yas¸ananlar bilindigˆi ic¸in benzer bir durumun olmamasına o¨zen go¨sterildi.

Rusya so¨zcu¨su¨ “Uc¸akların vurdugˆu yerde Tu¨rk askeri bulunmaması gerekirdi. Koordinatları bize Tu¨rk askeri verdi” dedi. I·s¸te, bunun kars¸ılıgˆının sert olması gu¨ndeme geldi. C¸u¨nku¨, Rusya gerc¸egˆi so¨ylemiyor, verilen koordinatlarda IS¸I·D'li tero¨ristler degˆil Tu¨rk askeri bulunuyordu. Yani, Tu¨rkiye tarafından Rusya'ya, tero¨ristlerin bulundugˆu koordinatlar degˆil Tu¨rk askerinin bulundugˆu yerlerin koordinatları veriliyordu. O yu¨zden, Rusya'nın buradaki hedefi dogˆrudan Tu¨rk askeri oldu.

Genelkurmay Bas¸kanlıgˆı, Rus so¨zcu¨nu¨n ac¸ıklamasının gerc¸egˆi yansıtmadıgˆını diplomatik bir dille duyurdu. C¸u¨nku¨ Genelkurmay, yapılacak sert ac¸ıklamanın ve iki u¨lke arasında yeniden yas¸anabilecek gerilimin sorumlusu olmak istemedi. Ayrıca bo¨yle bir do¨nemde, Suriye'nin hava sahasını kapatması durumunda, Tu¨rk Hava Kuvvetleri'nin Suriye hava sahasına girmesi de o¨yle kolay kolay mu¨mku¨n olmayacaktı.

Askerin yeri 5 yere bildiriliyor


Tu¨rk askerinin bulundugˆu koordinatlar bir makama degˆil birden c¸ok makama bildiriliyor. “Biz buradayız” o¨nce Hmeymim'deki karargaha bildiriliyor. Karargahta c¸ok iyi Tu¨rkc¸e konus¸an ve anlayan bir Rus var. Artık muhatabıyla araları o kadar iyi ki birbirlerine o¨n isimleriyle hitap ediyorlar.

Yetinilmiyor, aynı bilgi Rus kara gu¨cu¨ karargahına da hem Tu¨rkiye, hem de Rusya tarafından aktarılıyor. Askerimizin bulundugˆu yerler Eskis¸ehir'de Hava Harekat Merkezi'ne bildiriliyor. Hava Harekat Merkezi de, aynı koordinatları Suriye'de Rusya'nın hava harekat merkezi olan Hmeymim'e duyuruyor. Hava Kuvvetleri Komutanlıgˆı Harekat Merkezi tarafından, davet edilen askeri atas¸elere askerimizin bulundugˆu koordinatları veriliyor.

Tu¨m bunlara ragˆmen, askerimiz s¸ehit ediliyorsa, askerimizin bulundugˆu yerleri, Rusya “IS¸I·D hedefi diye” anlıyor ve vuruyorsa burada bir art niyet, kasıt oldugˆu ortadadır. Konus¸tugˆum askeri yetkililer, kendilerinden o kadar eminler ki, “Biz, Rusya'ya tero¨ristlerin bulundugˆu koordinatları degˆil askerimizin bulundugˆu koordinatları veriyoruz. Rusya, bizim verdigˆimiz koordinatta askerimizin oldugˆunu biliyordu. Bilmemesi mu¨mku¨n degˆil” dedi.

Ateş edeni düşürecek füzeler...

Rusya'nın yaptıgˆı ilk de degˆil. U¨c¸ askerimizin s¸ehit edilmesinden o¨nce El Bab'da askeri karargahımızı da vurmus¸tu. Yine “yanlıs¸lık oldu” deyip gec¸is¸tirdiler. Silahlı Kuvvetlerimiz de s¸imdi kendine go¨re o¨nlemler almaya bas¸ladı.

El Bab'a, yerden havaya atılan fu¨ze sistemleri go¨nderildi. Bo¨ylece, koordinatlarımız bilinmesine ragˆmen herhangi bir uc¸agˆın askerimizi, askerlerimizin bulundugˆu koordinatları hedef alması durumunda, bu uc¸agˆın hemen du¨s¸u¨ru¨lmesi yoluna gidilecek. Tu¨rkiye, hic¸ aksatmadan askerimizin bulundugˆu koordinatları yine ilgili birimlere verecek, bir degˆis¸iklik olması durumunda bunlar hemen ilgili u¨lkelerle paylas¸ılacak. “Yanlıs¸lık oldu” adı altında, askerimizin s¸ehit edilmesine seyirci kalınmayacak. Asker, bu konuda konus¸maktan c¸ok go¨revini yerine getirecek.

Askerimizi çekilmeye zorluyorlar

Bo¨lgede her u¨lkenin farklı hesabı var. Tu¨rk askerini “yanlıs¸lık oldu” deyip bombalamalar, karargaha roket atmaların arkasında, Tu¨rk askerinin bir an o¨nce El Bab'dan c¸ekilmesi hesabı da yatıyor. Suriye ic¸indeki I·ran rejimi yanlıları, askerimizin orada kalmasını istemiyor. Askerimize her an yeni kumpaslar kurulabilecegˆi go¨z ardı edilmiyor.

Peki askerimiz El Bab'da daha ne kadar kalacak? Onun ic¸in “Allah bilir” deniliyor. El Bab'da konus¸tugˆum yetkililer de, s¸u anda bir ilerleme olmadıgˆını bildirdi. 

<< Önceki Haber Rusya'nın operasyonu kasıtlı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER