Rusya: Riyad Hicab heyeti Cenevre'ye geliyor, görüşme için önşart yok


Cenevre'de gerçekleştirilecek Suriye görüşmelerinde Rus heyetinin başında bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Riyad Hicab heyetinin Cenevre'ye geleceğini söyledi. Heyetin içinde Ahrar El Şam ve Ceyş El İslam gibi Rusya'nın terörist kabul ettiği grupların da olduğunu söyleyen Gatilov, görüşmelerin ise bir hafta sürmesinin beklendiğini kaydetti. Görüşmeler için bir ön şart bulunmadığını söyleyen Rus yetkili, Kürtleri görüşmelere sonraki turlarda katılması konusunda ise verilen sözlerine tutulmasını beklediklerini aktardı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gatilov, Suriye muhalefetini temsilen kurulan Yüksek Uzlaşma Komitesi Başkanı Riyad Hicab'ın heyetiyle birlikte Cenevre'ye gelme ve doğrudan gerçekleşmeyecek olsa bile görüşmelere katılma kararından memnun olduklarını söyledi.

Rus Interfax ajansına konuşan Gatilov, "Tanrı'ya şükür Cenevre'ye geliyorlar, çünkü son ana kadar tereddüt ediyorlardı. Eğer gelirlerse bu uzlaşma sürecinin başlaması için iyi olur; ancak doğrudan görüşme konusu henüz gündeme gelmedi. (BM Suriye Özel Temsilcisi) Mistura da görüşmeleri vekaleten yürütmeyi planladı, yani hükümet ve muhalefet temsilcileri ile ayrı ayrı görüşecek." dedi.

GÖRÜŞMELER BİR HAFTA SÜRECEK

Rus Bakan Yardımcısı, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin bir hafta süreceğini, doğrudan görüşme planlanmadığını dile getirdi. Gatilov, "Mistura temelde görüşmelerin ilk turunun bir hafta sürmesini bekliyor; ama herşey bütün heyetlerin Cenevre'ye getirecekleri siyasi irade ve tutuma bağlı olacak." ifadelerini kullandı.

Gatilov, Ceyş El İslam ve Ahrah El Şam gruplarının Cenevre'ye gelen Riyad Hicab liderliğindeki Suriye muhalefeti heyetinin içinde olabileceğini söyledi. Rusya, bu iki grubun terörist grup olduğunu savunarak görüşmelere katılmasına karşı çıkıyordu.

Gatilov, Interfax'a açıklamasında bu iki grubun heyette yer alabileceğine dikkat çekerek, "Bu mesele şu ana kadar bizim için net değil, elde ettiğimiz son bilgiye göre bu gruplar Riyad muhalefet heyetinin içinde yer almayı reddettikleri yönündeydi, ancak son duyduğumuza göre yine de heyette yer alacaklar. Onları sahada göreceğiz." dedi.

İRAN VE ALMANYA DA GELİYOR, ABD ZATEN BURADA

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Cenevre'ye İran ve Almanya'nın da temsilci göndermeyi planladığını, Amerikan heyetinin de Cenevre'de olduğunu sözlerine ekledi.

KÜRTLERLE İLGİLİ VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASINI BEKLİYORUZ

Gatliov, Rusya tarafı olarak BM Özel Temsilcisi Stefan de Mistura'nın, Kürtleri görüşmelerin daha sonraki aşamalarına çağırma sözünü tutmasını beklediklerini kaydetti. PYD'nin görüşmelere davet edildiğini görmek istediklerini belirten Gatilov, "Stefan de Mistura Kürtlere davet göndermekten çekindiği gibi aynı zamanda daha sonraki turlara katılmaları için elinden gelen herşeyi yapacağını söylemişti. Bunu takip edeceğiz ve mümkün olan en kısa sürede onların görüşmelere katıldığını görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Suriye'deki gelişmeler konusunda bilgi veren Gatilov, Şam yönetimi ile ülkedeki insani konular üzerine birlikte çalıştıklarını ve bunun da pozitif sonuçlar doğurduğunu aktardı. Rusya'nın insani sorunların çözülmesi için Şam yönetimini etkilediğini belirten Gatilov, "Bu çalışmaları Şam ile birlikte her zaman yaptık ve yapıyoruz. Bu çalışmalar halihazırda kesin pozitif sonuçlar doğurdu." dedi.

Rus yetkili, Suriye'de rejimle muhalefet arasındaki görüşmelerin başlaması için herhangi bir önşart bulunmadığını sözlerine ekledi. Gatilov, "Görüşmelerin başlaması konusunda hiçbir ön şart yok. Ne 2254'üncü karar ne de Viyana belgeleri, görüşmelerden önce insani durumun çözülmesi konusunda birşey söylemiyor." dedi. Suriye muhalefetini temsil eden Yüksek Uzlaşma Komitesi, görüşmeler başlamadan önce özellikle Rusya tarafından yapılan bombardımanların durdurulmasını ve bazı esirlerin serbest bırakılmasını istemişti.

CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: Riyad Hicab heyeti Cenevre'ye geliyor, görüşme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER