Rusya'dan "kimyasal terörle" mücadele için uluslararası anlaşma önerisi


Rusya, kimyasal terörle mücadele edilmesi için uluslararası bir anlaşma önerisinde bulundu. Cenevre'de Silahsızlanma Konferansı'nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimyasal terör eylemlerine karşı mücadele üzerine bireysel bir anlaşma hazırlanması, bu konunun çözümü için daha gerçekçi, sağlam ve ümit verici gözüküyor." dedi. Lavrov, bu konunun çözülebileceği çok sayıda uluslararası platform bulunduğunu da kaydetti.

Lavrov, Cenevre'deki konuşmasında "Ama biz bunu burada, CWC (Kimyasal Silah Anlaşması) üzerinde anlaşarak kimyasal tehdidin azaltılmasına çok değerli bir katkı sunmuş olan Silahsızlanma Konferansı'nda yapalım diye öneriyoruz. Bu şekilde iki kademeli görev başarılmış olabilir; bir yandan kimyasal terörle mücadele görevi diğer yandan Cenevre Silahsızlanma Forumu'ndaki tıkanıklığı giderme görevi." ifadelerini kullandı.

"ORTADOĞU'DA TERÖRİST GRUPLAR KİMYASAL SİLAH BİLGİSİNE SAHİP"

Kimyasal terörizmin soyut bir tehdit olmaktan çıktığını ve bir gerçekliğe dönüştüğünü sözlerine ekleyen Rus Bakan, konuşmasında "Ortadoğu'daki terörist grupların nasıl kimyasal silah yapılabileceğini anlatan belgeler ve kimyasal maddelerin tutulduğu tesisleri ele geçirdiğine dair bilgiler var." iddiasında da bulundu.

Lavrov, "Terörist grupların kimyasal silah yapmak için teknik özelliklere erişim sağladığına, gerekli tesisleri olduğuna ve yabancı uzmanların da buna dahil olduğuna dair bilgi var. Bu durumun en fazla aciliyeti Ağustos-Eylül 2015'te yaşanan bazı olaylarda ortaya çıktı. ?Suriye'nin Mare kasabasında IŞİD hardal gazı kullandı. Bu kimyasal terörizmin artık soyut bir tehditten çıkarıp bugünlerde bir gerçekliğine dönüştürdü. Bu yüzden uluslararası platformlarda ciddi çalışmalar artırılarak kontrol altına alınmalı." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı benzer kimyasal tehlikelerin Libya ve Yemen'de de arttığını belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'dan "kimyasal terörle" mücadele için uluslararası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER