Rus basınına konuşan Esed, ağır suçlamalarda bulundu

Rus basınına konuşan Esed, ağır suçlamalarda bulundu

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Rus basınına verdiği röportajda terör örgütü IŞİD'le mücadele, Suriye'nin siyasi geleceği, Kürt sorunu, Avrupa'ya göçmen akını ve kendisinin görevi bırakması ile ilgili konulara açıklık getirdi.

Esed'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saltanat peşinde olduğu ve terör örgütü IŞİD'e silah, para ve gönüllü desteği sağladığı yönündeki iddialar Rus basınında geniş yankı buldu.

"ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU ABD'DEN ONAY ALMADAN ADIM ATMAZ"

Türkiye'nin güneyinde IŞİD'den arındırılmış bölge oluşturulması ve terör örgütü IŞİD'le mücadelede işbirliği ile ilgili sorulara cevap veren Esed, "Türkiye sınırında terörist olmayacak diyorsak bu, onların diğer bölgelerde kalacağı anlamına geliyor. Bu tür bir söylem bizim için kabul edilmez. Terörizm her yerde yok edilmeli. 30 yıldan fazla bir süredir, terörizme karşı uluslararası ittifakı oluşturmaya çağırıyoruz. Batı'nın El Nusra ile işbirliğine gelince, bu bir gerçek. El Nusra ve IŞİD'e silah, para ve gönüllü gönderen Türkiye'dir. Türkiye'nin de Batı ile yakın ilişkileri var. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ve (Başbakan Ahmet) Davutoğlu, başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin onayını almadan bir adım bile atmaz." eleştirisi getirdi.

"ERDOĞAN YENİ SALTANATIN KURULACAĞINA İNANIYORDU"

Batı'nın 1980'li yıllarda Afganistan'da 'özgürlük savaşçıları' dedikleri teröristlere resmi destek sağladığını ifade eden Esed, "Sonra Irak'ta, 2006'da ABD'nin himayesi altında IŞİD ortaya çıktı ve Washington hiçbir şekilde bu örgüte karşı mücadele etmedi. Tüm bu faktörler toplamda, Batı'nın desteğinde, başta Katar ve Suudi Arabistan Körfez ülkelerinin finansmanıyla, Türkiye'nin lojistik desteğiyle ayaklanmaların başlaması için koşullar yarattı. Özellikle de Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler'den olduğu ve Suriye, Mısır ve Irak'ta durum değişirse yeni saltanatın kurulacağına inandığı dikkate alınırsa. Osmanlı değil, Müslüman Kardeşler'e ait bir saltanat. Erdoğan'ın yönetiminde Atlas'tan Akdeniz'e kadar yayılacak bir saltanat. Tüm bu faktörler, bölgeyi bugünkü duruma getirdi. Bir kez daha altını çiziyorum, hatalarımız ve başarısızlıklarımız oldu, ancak bunlar gerekçe değil. Aksi halde devrimler neden demokrasinin ne olduğunu bilmeyen Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinde olmuyor?" sorusunu yöneltti.

"İKTİDAR PAYLAŞIMINA HAZIRIM"

Suriye'de muhalefetle uzlaşıya varabileceğini, ancak öncelikle IŞİD dahil tüm terör örgütlerinin yenilmesi gerektiğini belirten Suriye Cumhurbaşkanı, "Terörizm diyorum. Çünkü çok örgüt var. Bunların başında IŞİD ve El Nusra Cephesi geliyor. BM Güvenlik Konseyi de bu örgütleri terörist gruplar olarak ilan etti." dedi.

Olayların başladığı günden bu yana ılımlı muhalefetle iktidar paylaşımına gittiklerini, birkaç yıl önce bazı muhalif grupların hükümete girdiğini kaydeden Esed, "İktidar paylaşımının anayasa ve seçimlerle düzenlenmesine rağmen, ileriye dönük adım atmak için iktidarı paylaşma kararı aldık. Bu muhaliflerin halkı temsil oranını da göz ardı ettik." ifadelerini kullandı.

"TERÖRE KARŞI MÜCADELEDE KÜRTLERLE BİRLEŞTİK"

Rusya ve İran'ın bu süreçte kendilerine destek verdiğini, Irak ve Mısır yönetimi ile de olumlu ilişkiler içinde olduklarını ifade eden Esed, Kürtler ve toplumun diğer bileşenleri ile teröristlere karşı birleştiklerini söyledi.

Kürtlerin taleplerinin ulusal formatta tartışılabileceğini ifade eden Esed, " Bu anlamda, tek bir Suriye devleti ve halkı çerçevesinde kaldığı, terörizmle mücadele ruhuna, ülkemizin etnik, ulusal, dini ve mezhepsel çeşitliliğine uygun olduğu sürece hiçbir yasak konu yok." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Rus basınına konuşan Esed, ağır suçlamalarda bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER