Ramazan'da zinde kalmanın formülü

Mor renkli meyve-sebzeler vücuda enerji verici özelliğe sahip. Tam da bu nedenle uzmanlar, Ramazan’da söz konusu meyve ve sebzelere sofralarda yer vermeyi tavsiye ediyor.

Ramazan'da zinde kalmanın formülü

Farklı meyve sebze tüketimi besin çeşitliliğini sağlamak adına çok önemli. Tekdüze beslenmek, farklı besin gruplarının eksikliğine yol açabiliyor ve bu sağlık açısından doğru bir yöntem değil.

ANTİOKSİDAN KAYNAKLARI

Değişik renkte meyve sebze yenilerek farklı antioksidanların vücuda alındığını hatırlatan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, “Daha çok çeşitte ve miktarda antioksidan almak için meyve sebzelerde renk çeşitliliğine dikkat edilmeli” dedi.

ASLA İHMAL EDİLMEMELİ

Özger, söz konusu hassasiyetin oruç ayında da göz ardı edilmemesinin önemine atıf yaptı. Alınması gereken meyve sebze renklerinden birinin mor olduğunu ifade etti.

SALATA VE SEBZE YEMEĞİ

Ramazan'da sofraya eklenebilecek mor sebzeler: Patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor/kırmızı turp. Bunlardan salata yapabilir, söğüş olarak kullanabilir veya pişirip tüketebilirsiniz.

ARA ÖĞÜNLERDE OLMALI

Bu dönemde rahatça bulunabilecek mor meyveler şöyle: Böğürtlen, siyah ahududu, mor erik, yabanmersini, kuru erik, mor-kırmızı-siyah üzüm, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm. Bu meyveleri iftar ile sahur arası süreçte ara öğün olarak tüketmeli. Tabi, bunlar iftardan 1 saat sonra tercih edilmeli.

KALP VE KANSERDEN KORUR

Mor renge sahip besinlerin, yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunuyor. Meyve sebzeye mavi-mor rengi veren antosiyanin adlı pigment. Bu, hücreleri hasar almaktan koruyan güçlü bir antioksidan. Mor renkli meyve sebzeler; kalp hastalıkları, felç ve kansere karşı korunma ile hafızayı güçlendirmeye de katkı sağlıyor.

ALTERNATİF TATLI: MOR BUZ

MALZEMELER:  1 avuç çekirdekli mor üzüm, 1 çay bardağı mor dut, Su, Buz kalıbı ve çubuk

TÜKETİM ÖNERİSİ: Mor buz, iftardan 1 saat sonra ara öğünde meyve hakkının yerine tüketilebilir. Bir mor buzun enerji içeriği 1 porsiyon meyveden bile daha azdır. Kalp ve kanserden korur

HAZIRLANIŞI: Üzümleri iyice yıkayıp, saplarını ayırın. Çekirdekleri ve kabuklarıyla bir miktar su da ekleyerek blendırda karıştırın. Hazırlanan üzüm püresini buz kalıplarına dökün. Çubukları kalıbın ortasına yerleştirip derin dondurucuya yerleştirin. Donana kadar ortalama 3 ila 4 saat bekletip soğuk

KAYNAK: Özgür Düşünce Gazetesi
<< Önceki Haber Ramazan'da zinde kalmanın formülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER