Oruçluyken susuzluk yaşamamak için mutlaka tüketin

Uzmanlar sıcak geçen Ramazan ayı için bu gıdanın mutlaka tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar, sıcak geçen Ramazan ayında su kaybının daha fazla olduğuna dikkat çekerek, vücudu susuz bırakmamak için bol sulu meyve tüketilmesi önerisinde bulunuyor.


Oruç tutanların özellikle iftarla sahur arasında bol su yanı sıra kavun, şeftali üzüm gibi suyu bol meyveleri tüketmelerini tavsiye ediyor. Uzmanlar, aksi takdirde su kaybının baş ağrısı, kusma ve denge bozukluğu gibi durumlara neden olduğunu vurguluyor.

Eskişehir Devlet Hastanesi'nden beslenme uzmanı Taner Kuşat, oruç tutan vatandaşların iftarda hızlı yemek yememesi gerektiğini söyledi. İftarda mevsim meyvelerinin tüketilmesi gerektiğini belirten Kuşat, "Su tüketimi yanında meyvede çok tüketmeliyiz. Ancak bunları yaparken de hızlı ve birden yememeliyiz. Meyve her gün mutlaka olmalı fakat bu meyveler lifle ve kabuklarıyla yenilebilen sulu meyveler olmalıdır." dedi. Kuşat, özellikle Ramazan'da kavun, karpuz, üzüm ve şeftali gibi bolca bulunan sulu meyvelerin iftar ile sahur arasında bolca tüketilmesi gerektiğini, bunların yapılması halinde oruçlu iken vücutta su sıkıntısını düşüreceğini kaydetti.

Ramazan'da kavun, şeftali, karpuz ve üzüm tüketmenin en büyük nedenin ise bu meyvelerin su oranı yüksek ve aynı zamanda posa, lif yönünden oldukça zengin olması olduğunu dile getiren Kuşat, "Bu meyveler bağırsakların da düzenli çalışmasını sağlamaktadır. İftardan sonra tüketilen meyveler gün içinde vücuttaki su kaybını önlüyor." diye konuştu.

Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi Ramazan’da meyveleri fazla tüketmenin zararlı olduğunu vurgulayan Kuşat, "Bunun için meyveler iftar sofrasında değil. Daha sonra belli bir süre geçtikten sonra tüketilmeli." dedi.

CİHAN

RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3