Sıcakta çalışan tarım işçileri için de Ramazan 'on bir ayın sultanı'

Türkiye'nin önemli sebze üretim merkezlerinden Ankara'nın Beypazarı ilçesine yaz aylarında özellikle Mardin Mazıdağı'ndan mevsimlik işçiler göç ediyor.

Havuç, marul, ıspanak, soğan gibi sebze tarlalarına çalışmaya gelen mevsimlik işçiler, derme çatma çadırlarda kalarak tarlalara çapa ve hasada gidiyor. Zorluklara rağmen oruçlarını aksatmayan işçiler için de Ramazan 'on bir ayın sultanı'. Şahin İnalkaç, kızgın güneş altında oruç tutarak çalışma konusunda şunları söylüyor: "Her sene mart ayında memleketimizden Beypazarı'na gelerek kasım ayına kadar tarlalarda yevmiye usulü çalışıyoruz. Günlük yevmiyemiz 22 lira. Memleketimizde yatırım yok, iş bulamıyoruz. Buralarda çalışıp kışın memleketimizde geçinmeye çalışıyoruz. Bu sene yaz çok sıcak geçiyor. Oruç tutarken oldukça zorlanıyoruz. Bu zorlukların mükâfatı farklı olacağı için oruç tutmanın lezzetini alıyoruz." Çiftçi Ahmet Eken ise işçilere Ramazan ayında tolerans gösterdiklerini dile getiriyor. Eken "İşçilerimiz sahurdan sonra tarlaya gelerek mesaiye başlıyor, saat 16.30'da paydos ediyor. Ramazan'da az mesai yapmaya çalışıyoruz. Biz de işçilerle birlikte gün boyu tarladayız." dedi. Ahmet Eken, oruç tutmadıkları zaman vicdanlarının oruçlu iken katlandıkları zorluktan daha fazla rahatsız ettiğini belirtiyor. CİHAN
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3