ABD'de Ramazan'ın gözdesi iPray, iQuran

Gurbette yaşayanlar için Ramazan ayı her zamankinden biraz daha buruk ve özlem doludur. İftar vaktinde minareden yükselen ezana ve sıcak bir pideye hasret binlerce Müslüman, bugünlerde aynı tadı bulamasa da teknolojinin nimetlerinden yararlanarak özlemlerini gidermeye çalışıyor.

Teknolojinin son harikası iPhone, sunduğu sıradışı uygulamalarla Müslüman müşterilerinin her zamankinden daha fazla ilgisini çekiyor. Ramazan'ın gelmesiyle birlikte iPray, iQuran gibi uygulamalar yoğun ilgi çekerken, 'Mekke'yi Bul', 'Camiyi Bul' gibi seçenekler yurtdışında yaşayan Müslümanlar tarafından Ramazan'da yoğun olarak kullanılıyor. Fanatik bir iPhone kullanıcısı ve limuzin işi yaptığı için sürekli seyahat halinde olan Cem Ötün, "Teknoloji inanılmaz. Nereye gidersem gideyim en yakın camiyi kolayca buluyorum ya da telefondaki pusula sayesinde Kâbe'yi bulmak benim için artık çocuk oyuncağı. Namaz vakitlerini iPray uygulaması sayesinde kaçırmıyorum. Araç kullandığım için telefonu kulaklıkla kullanıyorum. Her namaz vaktinde ezanı doya doya dinliyorum." diye konuşuyor. iPray, iQuran gibi uygulama ve benzerlerini ücretsiz ya da 2 ile 4 dolar arasındaki bir ücretle indirmek mümkün. Uygulamalar sadece Müslümanları da kapsamıyor. Hıristiyan ve Yahudiler için de yazılmış iPhone uygulamaları bulmak mümkün. AP ajansına iPhone uygulamaları hakkında açıklama yapan Apple sözcüsü Trudy Muller, firma olarak uygulamaları takip etmediklerini, çünkü 225 binin üzerinde iPhone uygulaması bulunduğunu ve bunlardan kaçının İslam'la alakalı olduğunu bilmediklerini açıkladı. Müslümanlar için tasarlanan uygulamalar sadece iPhone için de geçerli değil, Nokia da namaz ve Ramazan'la alakalı özel uygulamalara telefonlarında yer veriyor. MEHMET DEMİRCİ ZAMAN
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3