Ramazan pidesinde gramaj vurgunu

Bu yıl İstanbul’da 350 gramlık Ramazan pidesinin fiyatı 1 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Ancak bu üst limite uymayan fırıncılar, pideye 50 gram fazla koyup 3 liraya satarak, gramaj oyunuyla vurgun yapıyor.

Ramazan pidesinde gramaj vurgunu

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pideleri tezgahlarda yerini aldı. Her yıl Ramazan'a girmeye günler kala pide fiyatlarını açıklayan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İSTESOB) bu yıl 350 gram pidenin 1,80 liradan satılacağını bildirdi. Ancak Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı olmayan fırıncılar bu karara çok da uyma niyetinde değil. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında yaptığımız fiyat araştırmalarına göre, pide fiyatları, açıklanan üst limitin aksine 2-3 liradan satılıyor.

400 GRAMI 3 LİRA

Kadıköy'de bir fırında 400 gram pide 3 liradan satılıyor. Başakşehir'de ise 350 gram pide 2 liraya satılıyor. Yine aynı şekilde Yenibosna'da Ramazan pidesini 2 liraya satan bir fırıncı, “İSTESOB'un açıkladığı rakamlar bizleri bağlamıyor. Biz bu birliğe bağlı değiliz. Maliyeti neyi gerektiriyorsa fiyatlara onu yansıtıyoruz. Pideyi 1,80 liraya satmamız mümkün değil” diye konuştu.

YUMURTALI PİDE OYUNU

Gramajla oynayarak vatandaşı mağdur eden birçok fırıncı “Normal pide bitti. Yumurtalı pide verelim” diyerek daha pahalı olan yumurtalı pideyi satıyor. Normal pide 3 liraya satılırken yumurtalı pide 3,5 liradan satılıyor. Fırınların fiyat listesinde yer alan ve fiyatı 2 lira olarak açıklanan 300 gramlık pideyi ise birçok fırın üretmiyor. 

PAHALI OLANI VALİLİĞE ŞİKAYET EDİN

Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, ekmek fiyatlarında da bir denetim yetersizliği olduğunu vurguladı. Şikayet alışkanlığının vatandaşta oturması gerektiğine dikkat çeken Çakar, “Esnaf ve Sanatkarlar Odasının pide fiyatları açıklamasına rağmen, kar etmek amacıyla, kısa vadede vurgun yapan fırıncılar, üst limit uyarılarına uymuyor. Razaman pidesinde, limit olarak 1,80 lirayı, engel olarak gören fırıncılar, rastgele pideye fiyat veriyor. Açıklanan rakamlara uymayanları, şikayet edin. Konuyla ilginecek olan merciler doğrudan valiliklerdir. İmkanları doğrultusunda valilikler, malesef denetimlerini eksik bırakıyor ” dedi.

<< Önceki Haber Ramazan pidesinde gramaj vurgunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER