Prof. Toğrul, IŞİD'in Türkiye'deki 60 kişilik kadrosunu Başbakan'a sordu


HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, IŞİD terör örgütüyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması için soru önergesi verdi. IŞİD'in 60 kişilik çekirdek kadrosuna değinen Toğrul, "Tüm operasyonların sınır hatları illerinde gerçekleşmesi ve özellikle tüm geçişlerin Gaziantep üzerinden yapılmasını nasıl değerlendirmektedir?" ifadelerini kullandı.

Toğrul, "Emniyet-güvenlik birimleri raporlarına göre yurt dışı profesyonel eğitimli, beyin yıkama, hücre organize ve eylem planlama özelliğine sahip 60 civarında çekirdek kadro olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin İstanbul-Urfa-Antep-Hatay-Batman-Adıyaman-Maraş ekseninde sürekli yer değiştirdiği ve 60 kişilik çekirdek kadroya ek olarak bin 800 Suriye'de savaş eğitimi almış, destek unsuru olarak görev yapmış militanın var olduğu iddia edilmektedir." açıklamasını yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, son günlerde IŞİD terör örgütüne yönelik sınırdaki operasyonlarını hatırlatan Toğrul, Davutoğlu'na şu soruları sordu:

"Türkiye'de IŞİD terör örgütüne yönelik devletin güvenlik güçleri tarafından yapılan operasyonlarda günümüze kadar örgüt mensubu kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanların kaçı Türk uyrukludur ve hangi ilimizin nüfusuna kayıtlıdır? Gözaltına alınan çetelerden kaçı örgüte ilk defa katılım sağlayan ve kaçı örgütün aktif elemandır? Devlet güçleri tarafından tespit edilen Türkiye'de IŞİD terör örgütüne ait kaç hücre evi bulunmaktadır?

IŞİD'e yönelik operasyonlarda gözaltına alınlarının kaçı yabancı uyrukludur? Bunların Türkiye'ye girişleri hangi yollarla gerçekleşmektedir? Yabancı uyruklu gözaltına alınan ve tutuklanan kişiler yoğunluklu olarak hangi ülkelerdendir? Yapılan operasyonlar sonucunda yabancı uyruklu çetelere yönelik nasıl bir hukuksal yaptırım ve süreç uygulanmaktadır? 'Göçmen kaçakçılığı 'suçundan işlem yapılan IŞİD terör örgütü üyesi kaçtır?

Gözaltına alınan IŞİD terör örgütü üyelerinden kaç kişi tutuklanmış ve kaçı kişi sınır dışı edilmiştir, kaç kişi serbest bırakılmıştır? IŞİD terör örgütünün mensupları Anayasa'nın hangi maddesine göre serbest bırakılmaktadır? Yakalanan çeteler hakkında adli ve idari nasıl bir hukuki yaptırım yapılmakta mıdır? Eğer yapılmakta ise, bu yaptırımlar nelerdir?

Türkiye'de IŞİD terör örgütüne üye kazandıran kaç kişi bulunduğuna dair tespit ettiğiniz bir sayı elinizde mevcut mudur? Tüm operasyonların sınır hatları illerinde gerçekleşmesi ve özellikle tüm geçişlerin Gaziantep üzerinden yapılmasını nasıl değerlendirmektesiniz?

Türkiye sınırından geçiş yapan Suriyeli mülteciler ve Bayır-Bucak Türkmenlerinin Türkiye geçişi sırasında IŞİD terör örgütü üyelerinin geçtiğine dair elinizde istihbari bir bilgi mevcut mudur? Eğer mevcut ise bu yolla Türkiye'ye giriş yapan IŞİD terör örgütü sayısı kaçtır?"

CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Toğrul, IŞİD'in Türkiye'deki 60 kişilik kadrosunu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER