Prof. Dr. Turgut: Domuz gribi, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımıdır


Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, domuz gribinin, pandemik influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu, domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak ortaya çıkan yeni bir tür olduğunu söyledi. Klinik belirtilerinin mevsime bağlı gripten farklı olmadığını belirterek, "Pandemik grip, şu aşamada mevsimsel influenzadan daha ağır seyretmemektedir. Pandemik H1N1'in öldürme hızı, binde 3–5 arasındadır. Bu, normal influenzadan daha düşük bir orandır ancak hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranı, normal influenzaya göre daha yüksektir." dedi.

Hastalığın bugüne kadarki seyri incelendiğinde, 6 aylık ile 24 yaş arası insanların daha çok etkilendiğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Turgut, "Öncelikli risk grubu olarak ifade edilen çocuk genç yaş grubunun hastalıktan korunması için kişisel hijyene dikkat başta gelmektedir. Okullarda hijyene, özellikle el hijyenine maksimum önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Küçük yaş gruplarında, eğer çocukların sık sık ellerini yıkamaları sağlanamıyorsa alkollü el dezenfektanları kullanılmalıdır. Okullarda, çocukların birarada bulunmalarının zorunlu olmadığı sınıf dışı faaliyetler sınırlanmalıdır. Ne kadar çok farklı gruptan çocuk biraraya getirilirse riskin o kadar artacağı unutulmamalıdır. Okul gezileri sınırlanmalıdır." diye konuştu.

Pandemik gribin belirtilerinin, mevsime bağlı gripte olduğu gibi ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve daha geri planda kalan burun akıntısı, ishal, bulantı ve kusma gibi şikayetler olduğunu vurgulayan Hüseyin Turgut, "Hastalanan çocuklar okula gönderilmemeli, veliler bu konuda uyarılmalıdır. Hastalanan çocuklar, hastalık tamamen iyileşene kadar, bu süre genellikle yedi gündür, evde tutulmalı, hastalığın daha uzadığı durumlarda ise ateş düştükten en erken 24 saat sonra okula gönderilmelidir. Hastalanan çocukların, iyi beslenmesi ve bol sıvı alması sağlanmalıdır. Aşının faydası, olası yan etkinin zararından çok daha büyüktür. Bu nedenle yan etki olabileceği endişesiyle aşı yaptırmamak büyük hata olur, çünkü aşının alternatifi, hastalığa yakalanmaktır." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Turgut: Domuz gribi, kuş ve insan grip virüslerinin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER