Portekiz'de seçimlerin tekrarlanması gündemde


Portekiz'de 4 Ekim'de yapılan seçimlerden birinci çıkan Portekiz Cephesi'nin kurduğu hükümet güvenoyu alamayınca tekrar seçim gündeme geldi. Merkez sol partiler koalisyonu hükümeti kurabilecek çoğunluğa sahip olduğunu savunsa da Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva henüz hükümeti kurma görevini muhalefete vermedi.

4 Ekim seçimlerinin kazanan tarafı olan Portekiz Cephesi koalisyonunun, meclisten güven oyu alamaması üzerine gözler cumhurbaşkanına çevrildi. Portekiz Cephesi tekrar seçimi savunurken, merkez sol partiler koalisyonu hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesini istiyor.

Dün parti toplantısında konuşan Başbakan Pedro Passos Coelho, muhalefet lideri Antonio Costa'yı anayasa değişikliğine davet etti. Seçimlerin tekrarlanması için gereken bekleme süresini ortadan kaldırıp, hemen seçime girmeyi teklif etti. Costa ise dün yaptığı konuşmada, Coelho'yu "acelecilik" ve "Portekizlileri korkutmakla" suçladı. Ülkede siyasi kriz olmadığını savunan Costa, "Siyasi kriz, birileri oluşturursa olacak." dedi. Sol Blok lideri Catarina Martins ise bugün yaptığı konuşmada, Portekiz Cephesi'nin, ülkede "tehlikeli bir umutsuzluk" havası oluşturduklarını söyledi. Ayrıca, koalisyon partilerini biraz sakin olmaya ve Portekiz'de olgun bir demokrasi olduğunu anlamaya davet etti.

Portekiz Cephesi'nin küçük ortağı Hıristiyan Halk Partisi başkan yardımcısı Nuno Melo ise, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Costa'yı, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'yı kandırmaya çalışmakla itham etti. "Cumhurbaşkanının kandırılabildiği bir ülkede yaşadığımıza inanmak istemiyorum." diyen Melo, Costa'nın istikrarlı bir hükümet kuracaklarını söylemekle, cumhurbaşkanını yanıltmaya çalıştığını, iddia etti.

Portekiz Cephesi'nin, merkez sol partilerinin, ülkeyi daha kötüye götüreceğini savunması, istikrarsızlık ortamı olacağını söylemesi ve muhalefetin de Portekiz Cephesi'nin ülkeyi korkuya ve istikrarsızlığa sürüklediğini savunması, ülkeyi siyasi olarak ikiye bölmüş durumda. Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'nın ise ne karar vereceği merak ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz'de seçimlerin tekrarlanması gündemde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER