Portekiz'de gözler cumhurbaşkanına çevrildi


Portekiz'de 4 Ekim seçimlerinden sonra kurulan yeni hükümetin dün meclisten güven oyu alamadı. Hükümetin düşmesinin ardından, gözler tekrar Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'ya çevrildi.

Silva, seçimlerde çoğunluğu sağlayamamasına rağmen hükümet kurma görevini, Sosyal Demokrat Parti lideri Passos Pedro Coelho'ya vermişti. Silva, Passos Coelho'ya hükümet kurma görevini verdiği gün yaptığı açıklamada, sol görüşlü bir hükümetin tutarsız bir alternatif olacağını söylemişti. Sol partileri sert bir dille eleştiren Silva'nın bugün açıklayacağı karar vereceği merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı'nın önünde iki seçenek var: hükümet kurma görevini Sosyalist Parti liderine verebilir ya da 6 aylık bir seçim hükümeti kurulması için tekrar Passos Coelho'yu görevlendirebilir.

Portekiz Cephesi koalisyonunu devirmeyi başaran muhalefet lideri Antonio Costa ise hükümetin düşmesinden sonra Cumhurbaşkanı'nın kendisini Belem Sarayı'na davet etmesini bekliyor. Costa, merkez sol koalisyon hükümeti planını çoktan hazırlamaya başlamıştı. Bugün Passos Coelho ve Meclis Başkanı Ferro Rodrigues ile görüşecek olan Silva'nın daha sonra Costa'yı davet edebileceği belirtiliyor.

Portekiz Cephesi hükümet programı, Pazartesi ve Salı günleri mecliste tartışılmış ve dün yapılan oylamadan 123 ret oyu alarak düşmüştü. Portekiz Cephesi hükümeti, ülkede 1978 yılından beri güven oyu alamayarak düşen ilk hükümet oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz'de gözler cumhurbaşkanına çevrildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER