Erdoğan ve E. Bağış'ın ses kayıtlarıyla ilgili TÜBİTAK'tan açıklama

Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internette yayınlanan ses kayıtlarıyla ilgili TÜBİTAK'tan 3.5 ay sonra 'montaj' açıklaması geldi. Akıllardaki soru işaretleri ise giderilmeyi bekliyor

Erdoğan ve E. Bağış'ın ses kayıtlarıyla ilgili TÜBİTAK'tan açıklama

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bilirkişi raporu gönderen TÜBİTAK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internetten yayımlanan ve ''paraları sıfırlama'' olarak ünlenen ses kayıtlarının "montaj" olduğunu bildirdi. Aynı şekilde Egemen Bağış'ın gazeteci Metehan Demir'le yaptığı iddia edilen ve ''Bakara suresiyle alay edildiği'' öne sürülen görüşmenin ses kaydının da montaj olduğunu duyurdu.

TAYYİP ERDOĞAN VE BİLAL ERDOĞAN'IN SES KAYDI 

İnternette yayınlanan ve 17 Aralık günü Başbakan Erdoğan'la oğlu arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarında evdeki paraların sıfırlanması talimatı verdiği öne sürülüyordu. TÜBİTAK 24 Şubat günü yayınlanan kayıtla ilgili ilk açıklamasını 3.5 ay sonra bugün yaptı. Tübitak, yine bilirkişi raporunda kayıt, montaj derken bilirkişinin adını açıklamadı. 
 
CHP HTS KAYITLARINI GÜNDEME TAŞIMIŞTI

CHP'li Umut Oran’ın daha önce açıkladığı HTS kayıtlarına göre ise sözkonusu kayıt gerçek. Oran'ın HTS kayıtlarına dayandırdığı iddiasına göre Recep Tayyip Erdoğan oğlu Bilal ve kızı Sümeyye 17 Aralık 2013 sabahında yoğun bir telefon görüşmesi yapıyorlar ve babasının talimatı üzerine Sümeyye Erdoğan TK2123 sefer sayılı THY uçağı ile yanındaki kadın koruma polisi ile birlikte sabah 09.00’da İstanbul’a uçarak, Bilal Erdoğan'a paraların sıfırlanması için aktarılacakları adreslerin listesini iletiyor.  MHP'li Koray Aydın'sa Sümeyye Erdoğan ile birlikte THY’nin aynı uçağında seyahat ettiğini belirterek söz konusu durumun altını çizmişti.

HTS KAYITLARINA GÖRE SES KAYDI GERÇEK 

 HTS kayıtlarına göre Erdoğan oğlu Bilal ve kızı Sümeyye ile iki ayrı telefonla görüşürken, Bilal de kardeşi Sümeyye ile görüşmesini babasıyla yaptığı numaranın dışında başka bir hatla gerçekleştiriyor. Umut Oran, Haberleşme Bakanlığı, Türkiye İletişim Başkanlığı (TİB) ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın niçin bu HTS kayıtlarının silinmesini istediğinin açıklanmasını isterken, yasa dışı isteme karşı çıktığı için 3 GSM şirketinin de iknası için Abdullah Tivnikli’nin devreye sokulduğunu da vurgulamıştı.

ABD ŞİRKETİ RAPOR YAYINLAMIŞTI: KAYITLAR DOĞRU

Söz konusu gelişmeler üzerine ABD Merkezli Guarded Risk şirketi kayıtları incelemiş ve bir raporla ses kayıtlarının doğru olduğunu ve üzerinde oynama yapılmadığını ifade etmişti.




TÜBİTAK BAŞKAN YARDIMCISININ KUMPAS AÇIKLAMASI ÇOK KONUŞULMUŞTU

Yolsuzluk soruşturması sonrası TÜBİTAK'ta ilginç gelişmeler yaşanmış, Başkan yardımcısı Hasan Palaz böcek raporu üzerinde tahrifat yapılması istendiği için açıklama yapmış, daha sonra görevden alınarak yerine atama yapılmıştı.

Şubat ayının başında görevden alınan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Dr. Hasan Palaz bir açıklama yayınlayarak"Başbakanın ofisinde bulunan böcekle ilgili raporda tahrifat yapmam istendi..." ifadesini kullanmıştı.

Dr. Palaz açıklamasının devamında şunları kaydetmişti: 

“Tüm bu etik dışı, objektiflikten uzak ve bilim ahlakına uymayan davranışlar nedeniyle bu detaylı açıklamayı kaleme almış bulunuyorum. Gerek TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı gerekse TÜBİTAK-BİLGEM Başkanlığı’nda başarılı çalışmalara imza atmama rağmen görevden alınmamın nedenini sorguladım. Karşıma gerek bilimsel olarak gerekse etik olarak kabul edilemez isteklere olur vermediğim gerçeği çıktı. Görevden alınmamın tek nedeni 2012 yılından hazırlayıp muhataplarına teslim ettiğim bir bilimsel raporda aradan 2 yıl geçtikten sonra bilimsel ilkeler hiçe sayılarak tahrifat yapma baskısını reddetmemdir." 

TÜBİTAK METEHAN DEMİR'İN ÖZÜR DİLEDİĞİ KAYITLARA MONTAJ DEDİ

Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, gazeteci Metehan Demir ile yaptığı iddia edilen görüşmenin ses kaydına ilişkin soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporunda, kaydın "montaj" olduğu bildirildi. 

Açıklanan rapor böyleyken ses kayıtlarında telefonun öbür ucundaki isim Metehan Demir konuşma için özür dilemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Tam dinlemeden eleştirenlerce kullanmadığım ifadeler üzerinden bir infaza maruz kalsam da iki kişi arasında özel bir konuşmada yine de haddimi aşan ifadeler kullanmış olabilirim. Bu nedenle hassasiyet gösteren herkesi de saygıyla karşılıyorum. Yine de başta beni sevenlerden güvenenlerden kendimden herkesten özür dilerim..."
      
Bağış ise kaydın yayımlanmasının ardından avukatı aracılığıyla konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu

''İLGİNÇ BİR UYGULAMA ORTAYA KONMUŞTUR''

TÜBİTAK ses uzmanı bilirkişilerce hazırlanarak Çetin'e gönderilen raporda, Youtube'dan indirilen ses kaydıyla ilgili, şu sonuçlara ulaşıldığına yer verildi:

"Yapılan spectrum incelemesi sırasında tespit edilen kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda çıkıntı, bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymuştur. Montajda dikkat çeken bir husus konuşma bütünlüğünü sağlamak için sadece tüm kelimelerden oluşan bir montajdan farklı olarak, kelimelerin dahi parçalanmış hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimelerin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur."

SAMANYOLUHABER.COM / AJANSLAR 
<< Önceki Haber Erdoğan ve E. Bağış'ın ses kayıtlarıyla ilgili TÜBİTAK'tan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER