Erdoğan ve Davutoğlu'ndan Biden'a cevap

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın, "Türkiye IŞİD konusunda şimdi uyandı" ve "Erdoğan 'Siz haklıydınız' dedi" gibi sözlerine karşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'ndan cevap geldi.

Erdoğan ve Davutoğlu'ndan Biden'a cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamalarına ilişkin, "Bu konuda eğer Biden bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur" dedi ve özür dilemeye çağırdı. Başbakan Davutoğlu da açıklamaları "kabul edilemez" olarak değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Sultanahmet Camii'ndeki bayram namazı sonrası açıklamalarda bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamalarının sorulması üzerine Erdoğan, "En ufak bir terör örgütüne en ufak bir yardımımız olamaz. Bunu kimse ispatlayamaz. Silahlı olarak sınırı geçtiğini kimseye söyleyemez. 6 bin işinin Türkiye’ye girişini yasakladı. Biden böyle şeyler söylediyse, Biden benim için tarih olur. Benden böyle bir ifade çıkmamıştır. Esefle karşıladım. ABD’deki görüşmede de biz yanlış yaptık, vs. diye konuşmalar asla olmamıştır. Horward’da böyle bir açıklama yaptıysa bizden özür dilemelidir." ifadelerini kullandı. DAVUTOĞLU: KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL Ayrıca Fatih Camii'ndeki Kurban Bayramı namazı sonra açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da gazeteciler, Joe Biden’ın Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmada “Suriye’deki en büyük problemimiz müttefiklerimizdi. Türkler, Suudiler ve Emirlikler Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar” sözlerini hatırlattı. Davutoğlu bu eleştiriyi kabul etmenin ‘mümkün olmadığını’ belirterek şu cevabı verdi: “Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Biden çok iyi biliyor ki, Türkiye 4 yıldır tek başına bütün mültecileri ağırlamaya devam ediyor, 4 yıldır yaptığımız uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı, bugün bu acılar yaşanmazdı. Herkesin tarihi sorumluluğu var burada. Ama hiçbir tarihi sorumluluk taşımayan bir ülke aranıyorsa o Türkiye'dir. Türkiye tüm mültecileri tek başına kabul ediyor. Türkiye, mültecilerin etnik, mezhebi kimliklerine bakmamıştır. Hâlâ daha Kobani’den gelen binlerce mülteciyi ağırlıyoruz. Hiç kimsenin Türkiye'yi eleştirme hakkı yoktur. Ayrıca Türkiye başından beri yabancı savaşçıları engellemiştir. Suriye’de birilerinin sorumluluğu varsa o da 4 yıldır uyarılarımızı dinlemeyip halkın çektiği acılara sessiz kalan Güvenlik Konseyi ülkeleridir.” BİDEN, ARALARINDA TÜRKİYE'NİN DE OLDUĞU ÜLKELERİ SORUMLU TUTMUŞTU

ABD Başkan Yardımcısı Biden, IŞİD tehdidinden aralarında Türkiye’nin de olduğu ABD’nin müttefiklerini sorumlu tutmuş ve Türkiye gibi ülkelerin bölgeye yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini söylemişti. “En büyük problemimiz müttefiklerimiz” diyen Biden, bu ülkeleri Suriye’deki gruplara sağlanan desteği durdurmaya ikna edemediklerini anlatmıştı. Biden, ancak Türkiye’nin şimdi uyandığını belirterek, Erdoğan’ın kendisine “Siz haklıydınız” dediğini söylemişti.
<< Önceki Haber Erdoğan ve Davutoğlu'ndan Biden'a cevap Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER