Cemil Çiçek: Devleti adam gibi yöneteceksek yolsuzluk yapmayacağız!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yolsuzluk konusuna değinip dikkat çekici ifadeler kullandı..

Cemil Çiçek: Devleti adam gibi yöneteceksek yolsuzluk yapmayacağız!

TBMM çatısı altında düzenlenen ‘Kamu İdarelerinde Daha Etkili Bir Yönetim İçin Nasıl Bir İç Denetim’ konferansına katılan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bir ülkenin kalkınması için tasarruf etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin tasarruf miktarının yüzde 13,4 olduğunu dile getiren Meclis Başkanı, bu rakamın Çin’de yüzde 52, Hindistan’da yüzde 35 ve AB ülkelerinde yüzde 23 olduğunu aktardı. Çiçek, “Bu oranla büyüyeceğiniz üçtür, dörttür. Efendim niye yüzde altı, yüzde yedi büyümüyoruz? Büyümek istiyorsak tasarruf yapacağız, kaynakları verimli kullanacağız, haksız, hukuksuz, kanunsuz; yolsuzluk yapmayacağız. Adam gibi devlet yöneteceğiz, adam gibi bir toplum olacağız.” diye konuştu. Çiçek, bu işin kestirme yolu yok mu arayışından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.  Dünya genelinde 65’ten 52. sıralamaya gelinmesinin yeterli olmadığının altını çizdi. Çiçek, “Bu tempoyla gidersek biz ilk 10’a girmek için herhalde 21. asrın sonuna doğru filan bu şeyi yakalamış olacağız. Bu özellikle yatırımları olumsuz etkiliyor. Bu ülkeye yatırım yapmak isteyenler evvela hukuk güvenliği var mı diye bakıyor. Sizi 52. sırada görüyorsa yatırımını daha güvenli yere, söğüşlenmeyeceği yere götürmeye çalışıyor. Bu da Türkiye’nin kalkınma hızını büyük ölçüde düşürür.” ifadelerini kullandı.

"MECLİS’İ KİMSE GÖZ ARDI EDEMEZ, HERKES HESAP VERECEK"

Cemil Çiçek konferansın öncesi katıldığı 24. yasama döneminin 4. yılıyla ilgili yaptığı değerlendirme toplantısında da önemli mesajlar verdi. Şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti. Milletvekillerinin soru önergelerini cevapsız bırakan veya geç cevap veren bakanlara tepki gösterdi. Çiçek, “Meclis’i kimse göz ardı edemez. Herkes kendi payına düşen bilgiyi verecek, herkes hesap verecek.” dedi. Meclis’in yasama faaliyetlerinde yaşanan sıkıntıları anlatan Meclis Başkanı, ağırlıklı olarak muhalefet partileri ve milletvekilleri tarafından yürütülen denetim faaliyetlerinin de sağlıklı işlemediğine dikkat çekti. Son yasama yılında 22 bin 63 yazılı soru önergesinden sadece 3 bin 636’sına zamanında cevap verildiğini, 5 bin 834 önergenin de süresi dolduktan sonra cevaplandırıldığını belirtti. Diğerlerinin ise bakanlar tarafından cevaplandırılmadığına işaret eden Çiçek, bin 474 sözlü soru önergesinden de sadece 65’inin cevaplandığını kaydetti. Meclis’in denetim faaliyetlerinde yaşanan sıkıntıların aşılması için öncelikle içtüzük değişikliği yapılması gerektiğini belirten Meclis Başkanı, “Parlamentonun hukukunu, itibarını korumak bizim asli görevimiz ve sorumluluğumuzdur. Bunu düzeltelim. Muhalefet etkin denetimini yapsın. Soruyu soruyoruz, belki cevabı 25. döneme yetişmeyecek. Bu denetim değildir, denetimi anında yapmak lazım. Herkes de kamuoyunda neyin ne olduğunu öğrenecek.” diye konuştu. Çiçek’in verdiği bilgiye göre, verilen 810 Meclis araştırma önergesinden 786’sı henüz gündeme dahi gelmedi. Önergelerle ilgili sadece 2 komisyon kuruldu. 10 genel görüşme önergesinden de 9’u henüz gündeme alınmayı bekliyor.

Yasama faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Cemil Çiçek, son bir yıl içerisinde 151 tasarının TBMM gündemine geldiğini ve 47 tasarının kanunlaştığını aktardı. Bu süre zarfında Meclis’e gelen 647 kanun teklifinden de 175’inin kanunlaştığını kaydetti. Çiçek, son yasama yılında milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle 156 tezkere geldiğini belirtti. 5. yasama yılının genel seçim de göz önüne alındığında mart ayı sonuna kadar bir çalışma süresi olduğunu dile getiren Çiçek, bu süre zarfında yeni içtüzük, Siyasi Partiler Kanunu ve Siyasi Etik Kanunu’nun çıkmasını arzuladığını söyledi.

"KANUN FABRİKASI GİBİ ÇALIŞIYORUZ"

10 maddelik bir kanunun 40 maddelik olarak çıkartıldığını kaydeden Çiçek, bu durum neticesinde işlerin güçlerinin ‘kanun fabrikası gibi’ kanun çıkartmak olduğunu belirtti. Yönetmelik ve tüzüklerle halledilebilecek konuların teftiş endişesinden dolayı kanun maddesi haline getirilmesinden şikâyetçi olan TBMM Başkanı, bu durumun yasamanın kalitesini düşürdüğünü vurguladı.

AJANSLAR

<< Önceki Haber Cemil Çiçek: Devleti adam gibi yöneteceksek yolsuzluk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER