AK Parti: Uzlaşırsak vazgeçebiliriz

Yeni anayasa çalışmalarında kritik gün... Komisyon ‘tamam mı devam mı’ demek için toplanacak.

AK Parti: Uzlaşırsak vazgeçebiliriz

TBMM Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında bugün toplanıyor. AK Parti Genel Merkezi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , parti kurmaylarıyla önceki gün bir araya gelerek bugünkü toplantıya hazırlık yaptı. Toplantıda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun misyonunu tamamladığı görüşü benimsendi. Ancak ‘masadan kalkan parti’ izlenimi vermemek için komisyonun çalışmalarına son noktayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in koyacağı belirtiliyor. Öte yandan son noktayı koymak için belli bir sürenin daha tanınabileceği de ifade ediliyor.

Uzlaşma Komisyonu’nun sonu AK Parti’nin yeni anayasa çalışmaları için başlangıç olacak. Bu nedenle AK Parti, gündeme getireceği kendi çalışmasında çözüm süreci ile ilgili maddelerin ne şekilde yer alacağı ve BDP ile anayasa yapılması gibi konuları bu hafta sonu Kızılcahamam’da gerçekleştirilecek kampta değerlendirecek. Kampta, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun ‘Başkanlık sistemi’ ile ilgili sunum yapacağı öğrenildi.

AK Partili bir uzlaşma komisyonu üyesi, “Başkanlık sistemi parti kararımız. Eğer Başkanlık sistemi, yeni anayasa önünde engel ise diğer maddelerde bir uzlaşma olursa parlamenter sistem ile yolumuza devam edebiliriz. Başkanlık sisteminden çekilme şartımız uzlaşmadır” dedi. AK Parti, muhalefet partilerini ‘uzlaşırsak başkanlık sisteminden vazgeçebiliriz’ diyerek en yüksek sayıda madde üzerinde uzlaşmaya zorlayacak.

Radikal'de yer alan habere göre AK Parti’nin, komisyon çalışmalarında üzerinde uzlaşılan maddelerin de olduğu yeni bir taslak üzerinde çalıştığı biliniyor. Taslakta yeşil yazılmış uzlaşılan maddelerin yanı sıra, dört partinin uzlaşamadığı ancak AK Parti ile diğer bir veya iki partinin uzlaştığı kırmızı yazılmış maddelerin de bulunacağı konuşulanlar arasında. AK Parti’nin yeni anayasa öncesi kısmi anayasa değişikliği yaparak, mevcut anayasanın 175. maddesi için önerilen ‘iki turun tek tura indirilmesi, 330-367 kademelendirilmesinin 330 olarak tek kademeye düşürülmesi’ ve ‘gizli oydan açık oy sistemine geçilmesi’ önerilerinin hayata geçirilmesi de masada. Bu plan üzerinde hemfikir olunursa yeni anayasa öncesi kısmi değişiklik içeren ‘mini anayasa paketi’ tartışmaları başlayacak. AK Parti’nin kendi önerisiyle ilgili CHP, MHP ve BDP’den de uzlaşma arayacak. Uzlaşılması durumunda destekleyen parti ile yeni taslak Meclis gündemine getirilecek. Uzlaşılamaması halinde ise AK Parti kendi taslağını Meclis’e getirmek istiyor.

CHP ve MHP hafta başında Meclis Başkanı Çiçek ile bir araya geldikleri yemekli toplantıda çalışmaların devam etmesi gerektiğini savunmuş, AK Parti’nin başkanlık önerisi nedeniyle çalışmaların tıkandığını öne sürmüştü. Toplantıda sessiz kalan BDP ise önceki gün Genel Merkez’de tavrını belirledi. BDP’de bugün gerçekleştirilen toplantıda “Çalışmaların sona ermesi için henüz erken. Çalışmaların sürmesi için liderler irade beyan etsin” görüşünü dile getirecek. 
<< Önceki Haber AK Parti: Uzlaşırsak vazgeçebiliriz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER