Piyasada sahte para çoğaldı, kontrol cihazı satışı yüzde 200 arttı

20’lik ve 50’liklere kadar düşen sahte paraları tespit etmek için mağazalar ve esnaf makina yatırımını hızlandırdı, kontrol cihazı satışları geçen ay ikiye katlandı.

SHABER3.COM

Döviz krizi, zamlar ve rekor enflasyon derken Türkiye ekonomisi çalkantılı günlerden geçiyor. Böyle bir dönemde esnafın korkulu rüyası sahte paranın son günlerde dikkat çekici bir artış gösterdiği belirtiliyor.

Dünya gazetesinin haberine göre yerel market zincirlerinde haftada en az dört tane 100 TL’lik sahte banknot bulunur hale geldiği kaydediliyor.

Bu durumun, marketler için para kontrol cihazını kasa gibi bir demirbaş haline getirdiği ifade ediliyor. Önümüzdeki süreçte marketlerin, para kontrol cihazlarına daha fazla yatırım yapmaya hazırlandığı, hazır giyimcilerde ise kontrol edilen paranın miktarını 50 TL banknota kadar düştüğü gelen bilgiler arasında. Taksilerde dahi 20 TL’lik sahte banknotlar yakalandığından bahsediliyor. Sahte banknotlarla Nişantaşı, Etiler, Erenköy gibi semtlerde daha sık karşılaşıldığı not düşülüyor.

Bu durum da para kontrol kalemi ve para kontrol cihazı satışlarını patlatmış. Avansas.com satış verilerine göre geçen ay bir önceki aya göre cihaz satışlarında yüzde 200’ün üzerinde bir artış söz konusu. 

Avansas.com müşterilerinin büyük çoğunluğu para kontrol cihazı satın almayı tercih ediyor. Cihazların fiyatları ise 200 lira ile 800 lira arasında değişiyor. Kurumsal şirketlerin dışında KOBİ'ler ve esnaflar da artık kontrol cihazına yatırım yapmaya başladı. Uzmanlar çoğu insanın cebinde sahte para olduğunu bile anlamadığını belirtiyor. Vatandaşa da para üstü olarak aldıkları parayı kontrol etmeleri tavsiye ediliyor.

Sahte para ilk kez karşılaşmadıklarını ama son dönemde revaçta olduğunu belirten İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Ramazan Ulu, “Sahte para zaman zaman artışlar gösteriyor. Son birkaç aydır yine patladı. TL’deki değer kaybı özellikle döviz sahteciliğini de artırdı” diyor. Tedbirlerini artırmaya hazırlandıklarını kaydeden Ulu, “Son dönemde zaten çok zor kazanıyoruz. Rekabette yoğun bir sektördeyiz. Bu sebeple para kontrol cihazlarının sayısı artması gerekli. Zaten bir 100 doların kaybı neredeyse bir cihaz parası... Kazandığını kaybetmektense cihaz yatırımı yapmak şart” ifadesini kullanıyor.

Bir hazır giyim markası mağaza müdürü özellikle mağazanın yoğun olduğu zamanlarda sahte para ile karşılaştıklarını belirterek, “Mağazalarımızın çoğunda para kontrol cihazı var. Artık kontrolleri 50 liraya kadar düşürdük. 200’lük ya da 100’lük banknot dikkat çektiği için artık 50’lik banknotun da sahtesini görüyoruz” diyor.
Uzmanlar para kontrol cihazı alırken dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Piyasada sahte para kadar, kontrol cihazlarının da sahteleriyle karşılaşılabiliyor.
<< Önceki Haber Piyasada sahte para çoğaldı, kontrol cihazı satışı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER