Pet şişeye depozito uygulaması geliyor

Plastik alışveriş poşetlerinin ardından plastik pet şişelerde de yeni bir dönem başlıyor.

SHABER3.COM

 Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren plastik pet şişelerde de depozito sistemi uygulanacak. 

Milliyet'ten Aylin Rana Aydın'ın haberine göre, yeni döneme dair çalışmalar devam ederken perakendecilerin, tüketicilerin ve üreticilerin de elini taşın altına koyması bekleniyor. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satışını gerçekleştiren satış noktaları depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlamakla yükümlü olacak. Sektör temsilcileri bu düzenlemeyi çevre açısından olumlu karşılarken aynı zamanda içecek fiyatlarına da yansıyabilecek fiyat artışı sonrasında içecek sektöründe daralma meydana gelebileceği görüşünde. 

Ürün fiyatlarına eklenecek
Depozito sisteminin doğru bir şekilde uygulanması gerektiğini ve bu konuda bazı çekinceleri olduğunu dile getiren Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Şişelerin geri dönüşüme doğru bir şekilde gitmesi için temiz toplanması gerek. Bu sistemle mevcut içecek satışlarının üzerine fiyat eklenerek yapılacak. Avrupa’da depozito nedeniyle içecek pazarında daralma olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de böyle bir durum söz konusu olabilir” diye konuştu. Sistemin iyi kurgulanması gerektiğini kaydeden Eroğlu, sistemin maliyetli olması durumunda vatandaşa daha çok yansıyabileceğini söyledi.
<< Önceki Haber Pet şişeye depozito uygulaması geliyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER