Pentagon'dan ilginç S-400 çıkışı.... İstiyorsanız S-400’leri alın ama gerçekten berbatlar

Amerikan savunma bakanlığı Pentagon, geçtiğimiz hafta Suriye’ye düzenledikleri füze saldırısında, Suriyeli’ler tarafından kullanılan Rus yapımı hava savunma sistemlerinin hiç bir işe yaramadığının ortaya çıktığını ve Rusya’dan bu sistemleri satın almayı planlayan Türkiye’nin dikkatli olması gerektiğini açıkladı.

SHABER3.COM

Pentagon baş sözcüsü Dana White, geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamada, “Rus yapımı hava savunma sistemleri tümüyle etkisiz kaldı” şeklinde konuştu.

White, “Rusya ve Suriye rejiminin kullandıkları sistemlerin iki gün sonra, yanlışlıkla tetiklenmesi, bu sistemlerin etkisizliğini bir kez daha ortaya koydu,” dedi.

S-400 Rusya’nın sahip olduğu uçaksavar sistemlerinin en ileri teknolojiye sahip olanlarından biri ve Rusya Suriye’ye de bu sistemi konuşlandırmıştı.  Ancak Amerikalı askeri yetkililer, sistemin radarlarının işler durumda olduğunu buna rağmen Amerikan, İngiliz ve Fransız savaş uçaklarından ve gemilerinden atılan 105 Cruise füzesine karşı harekete geçmediğini belirttiler.

Ayrıca Rus yapımı daha eski sistemlerin kullanıldığı çok sayıdaki Suriye hava savunma üssü de, kendi füzelerini saldırı sırasında ateşlemeyi başaramadılar. Genel Kurmay direktörü Korgeneral Kenneth McKenzi, “Suriye’nin hava savunma kabiliyetinin geri kalanı da, Rus yapımı, Rus tasarımı ve Rus destekli ve hepsi de tam anlamıyla başarısız oldu” dedi. McKenzi, “Ruslar Suriyelilerin konuşlandırdığı sistemlerle yakından irtibatlıydılar, ancak hiç bir şey yapmadılar” şeklinde konuştu.

Pentagon’un Rus silah sistemlerinin kötü performanslarının altını çizmesinin sebebi, NATO üyesi müttefik bir ülke olan Türkiye’nin, Rus S-400 sistemlerini satın almak için, Amerika’nın itirazlarına rağmen Rusya ile anlaşmış olması.

Söz konusu satın alım, Türkiye ile Rusya arasındaki bağları daha da sıkılaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye’nin NATO hava savunma sistemi ile uyumsuz bir savunma sistemi kullanması anlamına gelecek.

White “Türkler’e iki sistemin birlikte işletilmesinin ne tür sorunlar yaratacağını anlattık. Ama, nihayetinde, kendi stratejik çıkarlarına neyin uygun olduğu onların bileceği bir şey,” şeklinde konuştu.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitesinde geçtiğimiz hafta yapılan bir sunumda, Amerikan Dış İşleri Bakanlığından bir yetkili Ankara ile Moskova arasındaki sıkı fıkı ilişkilerin Türkiye’ye karşı yaptırımlara yol açabileceğini belirtti ve bu ilişkilerin Türkiye’nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılımını tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu.  

Avrupa ve Avrasya ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Wess Mitchell “Türkiye’nin Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı harekatı için Rus ordusuyla, Amerika’nın detaylarını bilmediği bir anlaşmaya kolayca varabilmiş olması çok endişe verici” şeklinde konuştu.

Mitchell, “Ankara Rus S-400 füze sistemlerini satın almayı kabul etti. Bu durum, Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlarla Karşılık Vermeye Dair Kanunun 231. Maddesi uyarınca, Türkiye’ye yaptırımlar uygulanması sonucunu doğurabilir ve Türkiye’nin F-35 programına katılımını olumsuz yönde etkileyebilir,” dedi.
<< Önceki Haber Pentagon'dan ilginç S-400 çıkışı.... İstiyorsanız... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER