Pegida hareketi aşırı sağcıların güdümünde


İslam ve göçmen karşıtı Pegida hareketinin belirleyici düzeyden aşırı sağcıların etki alanında olduğu belirtildi.

Federal Hükümetin, Sol Partili Federal Meclis Üyesi Ula Jepke'nin soru önergesine verdiği cevaba göre en az 6 eyalette Pegida'nın gösterileri aşırı sağcılar tarafından organize ediliyor veya programlar bunların güdümünde yapılıyor.

Thüringer Allgemeine gazetesi, Federal İçişleri Bakanlığı'nın verdiği cevaptan şu detayları öne çıkardı: Federal ve eyalet düzeyde oluşan değişik Gida hareketleri oluşma sürecinden bu yana ülkenin iç istihbaratı komundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından takip ediliyor. Berlin, Kuzey Ren Vestfalya (NRW), Saksonya Anhalt, Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern ve Bavyera eyaletindeki yapılanmalarda aşırı sağcıların etkili olduğu tespit edildi. Özellikle Thüringen, Saksonya Anhalt, NRW ve Vorppommern eyaletlerinde aşırı sağcıların etkinliği belirgin olduğuna dikkat çekildi. Bu eyaletlerdeki Gida hareketlerinin NPD, Die Rechte ve PRO NRW gibi aşırı sağcı partiler tarafından desteklendiği aktarıldı.

Bakanlığın değerlendirmesine göre, Dresden'de kök salan Pegida hareketi Müslüman, göçmen ve mülteci karşıtı olanlar için bir nevi 'liman' haline geldi. Pegida gösterilerindeki 'nefret propagandası'nın ise sağcı grupların radikalleşmesine sebep olabileceği tedirginliği dile getirilen değerlendirmede, sağcı grupların içinde olmayan küçük gruplar ve bireyselleri de etkileyebileceği vurgulandı. CİHAN
<< Önceki Haber Pegida hareketi aşırı sağcıların güdümünde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER