ÖSYM’nin hatası, 5 bin doktoru mağdur etti

Hatalı soru gerekçesiyle mahkemelik olan 2015-YDUS Sonbahar Dönemi Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Sınavında bazı branşlardaki sonuçlar halen açıklanamadı. 13 Aralık’ta Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yapılan sınavda 6 alandan 5’i (Dahiliye, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anastezi, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum) hatalı soru gerekçesiyle mahkemelik oldu. Yaklaşık 5 bin doktor yanlış sorular yüzünden mağduriyet yaşıyor.

ÖSYM’nin hatası, 5 bin doktoru mağdur etti

Ankara İdare Mahkemeleri Temel Soru Kitapçığında yer alan 8, 41, 32. ve 77. soruyu, ÖSYM yönetim kurulu ise 20, 25, 31. ve 65. soruları hatalı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Yine aynı kurul kararıyla anesteziden 4, dahiliyeden 3 soru iptal edildi. Kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi alanlarıyla ilgili değerlendirme idari yargı kararı sonrasına bırakıldı. Sınav sonuçları normal şartlarda şubat ayı içerisinde açıklanıyordu. Nisan ayında da hekimler görevlerinin başında oluyordu. ÖSYM, sınavı açıklanmayan adayların mağduriyet yaşamaması için tüm atamaların aynı anda yapılmasını kararlaştırdı. Şimdi sınava giren bütün hekimler davanın sonuçlanmasını bekliyor.

Fatura bize çıktı!

Sınav sonuçlarını bekleyen hekimlerden birisi yaşadıkları mağduriyeti şöyle anlatıyor: “Eşim dahiliye alanında sınava girdi. Bu alandan 5 soru mahkemelikti 3’ü iptal edildi. Diğer branşların mahkeme süreçlerini bekliyoruz. Eğer hatalı soru sorulmasaydı, şimdiye kadar çoktan yeni yerinde uzmanlığa başlamıştı. Özensizliğin faturası bize çıktı. Mahkeme süreci netleşen branşlarda atamalar hemen yapılmalı. Diğer alanların sonucu neden bekleniyor anlamadım.”

Süreç hızlandırılmalı

Aile düzenlerinin olumsuz etkilendiğini belirten bir aday da şunları söylüyor: “Aylardır ailemdem uzakta mecburi hizmetteyim. Sonuçların bir an önce açıklanmasını istiyorum. Eşimin işi bu atamalara göre şekillenecek. Şu an yalnızca bekliyoruz. Mahkeme süreci hızlandırılmalı.”

ÖSYM daha önce de mağdur etti

Benzer bir vaka 2013 Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) yaşandı. Ancak ÖSYM sorularda hata iddiasını reddetti. İdari yargılama itirazcı doktorların lehine neticelendi. Karar akabinde adaylar yeniden yerleştirildi. Fakat ilginçtir bu kez de sıralamalarda hata oluştu. Hak mağduriyeti üç sene sonraki yerleştirmeyle telafi edilebildi. Bazı doktorlar uzmanlık eğitimlerinin bitmesine 1 yıl kala hak ettikleri branşa ancak dönebildi.

Kaynak: Yeni Hayat
<< Önceki Haber ÖSYM’nin hatası, 5 bin doktoru mağdur etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER