Orta Afrika ülkesi Gabon'dan kaçırılan üç öğretmen tutuklandı

Gabon'dan MİT operasyonuyla kaçırılan Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal isimli 3 eğitim gönüllüsü, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı.

SHABER3.COM

Gabon’da Türk girişimcilerin açtığı La Lumiere Okulu Müdürü Osman Özpınar, Pedagoji Direktörü İbrahim Akbaş ve eğitimci Adnan Demirönal 15 Mart günü gözaltına alındı. Gabon polisi, 3 eğitimcinin ‘Gabon’un iç güvenliğine tehdit teşkil ettiği’ gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Öğretmenlerin evlerine yapılan baskınla eşleri de gözaltına alındı.

7 Nisan'da öğretmenler eşleri ve çocukları toplam 13 kişi İstanbul’a getirildi. Emniyetteki sorgularının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal'ın, savcılığa ifade verme işlemleri tamamlandı.

Savcılık, ifadelerinden sonra tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. Öğretmenler, 'Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' ile 'Uluslararası casusluk yapma' suçlarından çıkarıldıkları nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı.


NE OLMUŞTU?

6 Nisan’da üç eğitimci Gabon'da hukuksuzluğa maruz kalarak Savunma Bakanlığı’nda üç General tarafından sorguya çekildi. Eğitimcilere yöneltilen, ‘Bylock kullanıyor musunuz?, Bank Asya’da hesabınız oldu mu?, Okulun yapılışı ve paranın kaynağı nedir?’ soruları MİT’in olayın içinde olduğu şeklinde yorumlandı. Gabon'da Türk eğitimcilerin gözaltında tutulduğu karakola Türk diplomatik plakalı bir araçla 3 kişinin gelmesi şüpheleri arttırdı. Olayların ardından BM olaya müdahil oldu ve UNHCR Gabon hükümetine yazı yazarak açıklama istedi.

Gabon'da Türk öğretmenlerin hukuksuz bir şekilde pasaportlarına el konulması ve yaklaşık 3 hafta gözaltında tutulmalarına rağmen Gabon Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararından haberdar olmadığı ve resmi sınırdışı işlemi için hiçbir girişimde bulunulmadığı öğrenilmişti.
FRANSIZ AVUKAT: SUÇLAMANIN İÇERİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ

La Lumiere eğitim kurumlarının avukatlığını yapan dünyaca ünlü insan hakları savunucusu Richard Sedillot, uzun yıllardır Gabon’daki en iyi özel okullardan birinde çalışan eğitimcilerin Türkiye’nin siyasi baskıları sonucu gözaltına alındığını belirtti. Gabon polisinin Türk eğitimcileri önce ‘evrakta sahtecilik’ ile suçladığı, ancak daha sonra resmi suçlamanın ‘iç güvenliğe tehdit’ olarak değiştirildiği öğrenildi.
Fransız avukat Sedillot, eğitim kurumunun 13 Haziran’da Fransız işletmesi tarafından satın alındığını, yöneltilen sahte evrak suçlamalarının tamamen mesnetsiz olduğunu belirtiyor. Merkezi Paris’te bulunan bir Fransız şirketine ait La Lumiere eğitim kurumlarının ülkedeki Türk diplomatlar tarafından hedef alındığı biliniyordu.


<< Önceki Haber Orta Afrika ülkesi Gabon'dan kaçırılan üç öğretmen... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER