Opel'de de egzoz atıkları ile ilgili manipülasyon ithamı


Volkswagen (VW) otomobil devinin egzoz atıkları konusunda manipülasyon yaptığının ortaya çıkmasından sonra bir otomobil üreticisiyle ilgili iddia ortaya atıldı. Merkezi Rüsselsheim'da bulunan Amerikan General Motors'a ait Opel'in de benzer manipülasyonu yaptığı iddia edildi. Opel ise iddiayı kesin bir dille yalanladı.

Alman Çevre Yardım Kurumu (DUH) Bern Fachhochschule'ye bağlı egzoz atığı test merkezinde Opel otomobilini test etti. 1,6 litrelik 126 beygir gücündeki dizel Opel Zafira'ya test eden bu kurum azotmonoksit değerinin atık gazlar içerisinde sınırı belirgin şekilde aştığını belirtti.

Test sonuçlarına göre aynı araç özel durumlarda mesela 6 bin kilometre yol alması durumunda belirlenen sınırından tam 17 kat daha fazla atık saldığı iddia ediliyor. Normal şartlarda ise azotmonoksit atığı iki üç katına kadar fazla atık gösterirken karbonmonoksit (CO) ile karbondioksit (CO2) atığı konusunda sınırlara içerisinde kaldıkları belirtildi.

Test sonuçları ile ilgili geniş bir rapor yayınlanırken üretici Opel ise iddiayı kesin bir dille yalanladı. Opel yetkilileri yaptığı açıklamada raporda açıklanan aracın ön tekerleri veya sadece arka tekerlerinin yük binmesi ile testleri kendilerinin bizzat yaptığını ve sonucun kendi verdikleri şeklinde doğru olduğunu ifade etti.

Opel sözcüsü suçlamaları reddederek "Kesinlikle bir manipülasyon yok." dedi. Opel yetkilileri DUH'yı suçlayarak "DUH'nın yaptığını anlamak mümkün değildir. Defalarca test sonuçlarını istememize rağmen bize göndermediler." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Opel'de de egzoz atıkları ile ilgili manipülasyon ithamı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER