Omurga ameliyatıyla ayağa kalktı

Omurga ameliyatıyla ayağa kalktı

KONYA (CİHAN)- Merdivenden düşüp omurgası kırılan 68 yaşındaki Halime Can, Mevlana Üniversitesi Hastanesi'nde tek ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyatı yapan Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gölen, omurganın vidalarla sabitlenerek hastanın düz bir pozisyonda durmasının sağlandığını söyledi.

Konya'da yaşayan Halime Can, kırılan omurgasından tedavi olmak için çok sayıda hastaneye gittiğini ancak bir türlü sağlığına kavuşamadığını anlattı. Yaşadığı sıkıntılı günleri anlatan Halime Can, "Mekke'de merdivenlerden düştüm, orada sakat kaldım. Bir çok hastaneye gittim, ameliyat edildim ve 25 gün hastanede yattım. Ama sakat kaldım, kalkamıyordum, kamburdum. Günlerce sandalyede uyudum." dedi. Mevlana Üniversitesi Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gölen'e muayene olan yaşlı kadın, doktorunun yeniden ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine bıçak altına yattı. Tek ameliyatta omurga eğriliği düzeltilen hasta, ameliyattan bir gün sonra ayağa kalkıp yürümeye başladı. Yaşlı kadın mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: "Mustafa Gölen hocaya ameliyat olana kadar bir daha ayağa kalkamadım. Doktorumdan Allah razı olsun, artık o benim evladım. O beni kurtardı."

VİDALAR YERLEŞTİRİLEREK OMURGA SABİTLENDİ

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gölen, hastasının kendisine geldiğinde yatamadığını, yürüyemediğini ve doğrulamadığını ve yalnızca oturur halde durabildiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Gölen, "Yaptığımız tetkiklerde omurgasında bir kırık olduğunu bu yüzden öne doğru bir eğilmenin gerçekleştiğini tespit ettik. Hastamıza bir cerrahi operasyon planladık. Ameliyatta belin arka kısmına vida dediğimiz aparatlar koyarak omurgasını sabitledik. Hastayı düz bir pozisyonda ayakta durur hale getirdik." dedi.

Hastanın omurgasının kırılmasında en büyük etkenin kemik erimesi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gölen şunları söyledi: "Yaşın ilerlemesiyle birlikte omurgada tahribat artıyor ve düşme gibi durumlarda kırılabiliyor. Hastanemiz bünyesinde Halime Teyze gibi halk arasında kamburluk diye ifade edilen omurganın zedelenmesi, kırılması gibi durumlarda hastalara rahatlıkla müdahale edebiliyoruz. Hastalara bu tip durumlarda teknolojik ilerlemeler sayesin de çok da korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. 1-2 günlük hastane sürecinden sonra evlerine rahatlıkla yürüyerek taburcu olabilmekteler."

KAMBUR HASTALARA UMUT OLDU

Omurga eğriliği ameliyatlarının yüksek felç riski taşıması nedeniyle bir çok doktorun bu ameliyatlardan kaçındığı biliniyor. Mevlana Üniversitesi Hastanesi'nde Yrd. Doç. Dr. Gölen ve ekibinin uyguladığı teknik ise kamburluğu bulunan hastalara umut oldu.
CİHAN
<< Önceki Haber Omurga ameliyatıyla ayağa kalktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER