Ömer Şahin: AK Parti en fazla yüzde 41.5 alabilir

Ömer Şahin: AK Parti en fazla yüzde 41.5 alabilir

(...)

Ekonominin 3 yıldır patinaj halinde olduğunu Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan söylemişti. AK Parti, 10 yıl boyunca belki de en başarılı olduğu alan olan ekonomi ve getirisi olan ‘istikrar’ avantajını yitiriyor. Dolar artışı, çarşı pazara yansıyan pahalılık vatandaşı cebine iyice yansımaya başladı.

İstikrar, refah ‘büyü’sünün bozulmaya başlaması AK Parti’yi zora soktuğuğu gibi muhalefetin vaadlerine kulak kabartanların sayısını artırdı.

Bu girişi yapmamın nedeni ekonomi üzerinden oy hesabı. Büyüme rakamları üzerinden oy tahmini yapan ekonomist dostlarımdan biliyorum bu yöntemin ne denli başarılı sonuç verdiğini.

Seçim ve tahmin işlerinin Üstadı Tarhan Erdem’in yazısını görünce hatırladım. Bundan bir ay önce olmalı. Elime bir çalışma ulaşmıştı. Ekonomik veriler ile oy arasındaki ilişkiye yönelik çok çarpıcı bir analizdi.

Çalışmayı yapan ekonomistler geçmiş seçimlerde bu yöntem ile tahmin yapmışlar ve ‘yüzde 99’ a yakın başarı sağlamışlar.

Hesaplama yöntemleri şöyle: Büyüme, satın alma gücü, enflasyon, işsizlik gibi ekonomik parametreleri birer veri kabul ediliyor. Her veri performansa göre işleniyor. Mesela işsizliğin düşüşü +4 ise yolsuzluk -1, büyümedeki düşüş -3, yeni işyeri açılışı +2 puan olarak giriliyor.

Bu puanlama yönteminden AK Parti’nin alabileceği en yüksek oy oranı belirlenmiş. Hesaba göre  AK Parti’nin tavan oyu yüzde 41.5.

(...)

<< Önceki Haber Ömer Şahin: AK Parti en fazla yüzde 41.5 alabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER