Okyanus ötesinde umduğunu bulamadı

ABD nihai müzakerelerde, "S-400 alınmasına karşıyız." mesajı vermişti. AKP lideri Erdoğan, Rus hava savunma sistemi S-400'ü almaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken, 8 Nisan'da Moskova'ya gidecek. Ziyaretin zamanlaması "Beyaz Saray'a misilleme" olarak yorumlanıyor.

SHABER3.COM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu 4 Nisan’da “Sizden de Patriot hava savunma sistemi alalım.” teklifi ile ABD’ye gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’dan gelen “S-400’e hayır, nokta!” cevabından sonra rotayı Rusya’ya çevirdi. 

Resmi programında son dakikada bir değişiklik olmazsa Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Nisan Pazartes günü Rusya’nın başşehri Moskova’ya gidecek. 

Rus lider Vladimir Putin ile Erdoğan 2019 yılında 3'üncü defa bir araya gelecek. 

ERDOĞAN: BİZİM İÇİN S-400 İŞİ BİTMİŞTİR, TÜKÜRDÜĞÜMÜZÜ YALAMAYIZ 

Türkiye’nin de üye olduğu Kuzey Atlantik Anlaşma Teşkilatı’nın (NATO) geçen hafta Washington’da yapılan 70’inci kuruluş yılı toplantısında Ankara’nın “Rus S-400 hava savunma sistemi alması” kırmızı çizgi olarak ifade edilmişti. 

Batı ile gerginliğin azalmadığı, okyanus ötesinden müeyyide mesajlarının geldiği bir dönemde Erdoğan, "Bizim için S-400 işi bitmiştir. Füzeleri temmuzda teslim almaya başlayacağız. Tükürdüğümüzü yalamayız." ifadelerini kullanıyor.  

Erdoğan, ABD ile S-400 geriliminin tırmandığı bir dönemde Moskova’da Rus lider Vladimir Putin ile görüşecek.

2019'DA 3'ÜNCÜ GÖRÜŞME

Putin ile Erdoğan görüşmesi iki liderin 2019 yılındaki 3’üncü görüşmesi olacak. Başbaşa görüşme yapması beklenen iki lider Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına da katılacak.

Liderler Rusya-Türkiye Turizm ve Kültür Yılı’nın açılışını yapacak.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 füze krizinin seyrini Putin ile Erdoğan’ın pazartesi günü yapacağı açıklamalar belirleyecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (sağda) ile yaptığı S-400 müzakeresinden eli boş döndü. 

NATO İÇİN S-400 KIRMIZI ÇİZGİ

NATO toplantısı dışişleri bakanları seviyesinde bir zirveydi, fakat Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türkiye heyeti, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump’ın başdanışmanı dahil Beyaz Saray’ın karar vericileriyle müzakerelerde bulundu. 

“S-400 işi bitti. ABD’den de Patriot alalım.” teklifi ile gerilimi yumuşatacağını ümit eden Çavuşoğlu’na her muhatabı, “S-400 sistemini teslim almaktan vazgeçmeniz yeni müzakere için ön şarttır.” cevabını verdi.

Çavuşoğlu ve beraberindekilerin Washington’da iyi karşılanmadığı ve masada sert bir ton kullanıldığı da belirtiliyor. 

İki dışişleri heyeti adına verilen beyanlar arasındaki zıtlıklar ihtilafın giderilemediğini ortaya koydu.
 

<< Önceki Haber Okyanus ötesinde umduğunu bulamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER