OHAL'de sıradan bir gün daha...

Çantasından casusluk konulu edebiyat dergisi çıkan kişiye 'casus' şüphesiyle kelepçe takıldı

OHAL'de sıradan bir gün daha...

Sol haber portalından Ahmet Çınar'ın haberine göre Marmaray'a binmeden önce yolda okumak üzere Kipa'dan aldığı ve kapak konusu "Casusluk" olan 221B adlı polisiye edebiyat dergisi, arama noktasında çantasından çıkan Çağlar Akyüz'e kelepçe takıldı, GBT sorgulaması yapıldı. Akyüz'ün çantasından bir de Boyun Eğme dergisi çıkınca, polis merkeze şu anonsu yaptı: "Amirim sahte kimlikli casus aynı zamanda komünistmiş!"

Olay 14 Ağustos 2016 günü yaşandı. 

Edirne'de yaşayan Çağlar Akyüz, Kadıköy'deki işlerini bitirdikten sonra Kipa'ya uğradı ve yolda okumak üzere polisiye edebiyat dergisi 221B'nin kapak konusu "Casusluk romanları" olan Temmuz-Ağustos sayısını satın aldı. Kadıköy Ayrılıkçeşmesi durağından Marmaray'a binmek üzereyken, üzerindeki anahtarlıktan dolayı güvenlik noktasında alarm ötmeye başladı. Bunun üzerine polis çantasını açmasını istedi ve çantayı detaylı bir şekilde aradı. Aramada, Akyüz'ün az önce Kipa'dan satın aldığı 221B adlı polisiye edebiyat dergisi çıktı. Derginin kapağındaki "Casusluk" ibaresini gören polis telaşlandı ve Akyüz'den kimliğini istedi. Kimlikteki fotoğrafı biraz eski olan Akyüz, polis noktasına götürüldü. Bu arada telsizden merkeze anons geçen polis, "Efendim Ayrılıkçeşmesi durağında sahte kimlikli bir casus yakaladık, emirlerinizi bekliyorum" dedi. Olay yerine birçok sivil polis geldi. Çağlar Akyüz'e kelepçe taktılar. Akyüz'ün çantasını daha da detaylı arayan polisler, bu kez de çantada haftalık siyasi dergi Boyun Eğme'nin 44. sayısını buldular. Boyun Eğme dergisini inceleyen polisler, orada da "Cumhurbaşkanı'na hakaret" olduğunu ileri sürerek, merkeze "Amirim sahte kimlikli casus aynı zamanda komünistmiş" anonsu geçtiler. 

Bu arada Çağlar Akyüz, Edirne'ye yetişeceğini, otobüs saatinin yaklaştığını söyleyip bırakılmasını talep edince, polis "Ne otobüsü? Nerde casusluk yapacaksın?" dedi. Çantasından Suphi Varım'ın "Simirna Kızılı" adlı romanı da çıkan Çağlar Akyüz'ün GBT sorgulaması yapıldı. Herhangi bir sabıkası ya da arama kararı çıkmayan Akyüz, 221B'nin bayilerde satılan yasal bir edebiyat dergisi olduğu da anlaşılınca serbest bırakıldı. 

Komünist Parti üyesi Çağlar Akyüz, soL'a yaptığı açıklamada, "Bu olay çok ilginç bir OHAL hikayesi... Olayı yaşadığın dakikalarda sinirden ağlamak üzereydim. Marketten aldığım edebiyat dergisi yüzünden casusluk şüphelisi olarak alıkonuldum. Kendimi savunmaya çalıştıkça polisler bana 'Her casus gibi ağzın iyi laf yapıyor' diyorlardı. Tam da Aziz Nesin hikayelerine konu olabilecek bir olay yaşadım" dedi. 



AKYÜZ DERGİNİN "DARBE" KONULU YENİ SAYISINI DA ALDI 

Derginin kapak konusu "Darbe günlerinde polisiye" olan Eylül-Ekim sayısını da edinen Çağlar Akyüz, "Şimdi merak ediyorum, acaba çantamda bu dergiyi bulsalar, bu kez de darbeci diye gözaltına alırlar mı?" diye konuştu. 
<< Önceki Haber OHAL'de sıradan bir gün daha... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER