OHAL KHK'ları ile devletin yapısı değiştirildi..

OHAL çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ile bir çok temel düzenlemelerr yapıldı ve devletin yapısı değiştirildi.

SHABER3.COM

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, darbe girişminin ardından ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile "devletin yapısının değiştirildiğini" savundu.

"Bir yılda 26 o¨nemli kararname yu¨ru¨rlu¨gˆe konuldu. Ayda ortalama iki kez kararname c¸ıkarılıyor ama bu birden c¸ok konuyu ic¸eren kararname, devletin yapısını, kurumların is¸leyis¸ini de ko¨kten degˆis¸tiriyor" diyen Öztürk, sözlerinin devamında "TBMM'ye go¨tu¨ru¨lmeden, KHK'yla devletin is¸leyis¸i, kurumları do¨nu¨s¸tu¨ru¨lu¨yor, degˆis¸tiriliyor" ifadesini kullandı.

Saygı Öztürk'ün "Devlet is¸te bo¨yle değiştiriliyor" başlığıyla yayımlanan (23 Temmuz 2017) yazısı şöyle: 

Her istedigˆi yasayı rahatlıkla c¸ıkarabilen AKP hu¨ku¨meti, Olagˆanu¨stu¨ Hal (OHAL) uygulamasına gec¸ildikten sonra sanki daha o¨nce c¸ıkaramıyormus¸ gibi Cumhurbas¸kanı Recep Tayyip Erdogˆan'ın bas¸kanlıgˆında gec¸en yıl bugu¨n yani 23 Temmuz 2016'da toplanan Bakanlar Kurulu'nca ilk kararnameler c¸ıkarıldı. Hemen her karar s¸ok etkisi yarattı. Yılın son kararnamesi de 14 Temmuz 2017'de yayımlandı. Bo¨ylece bir yılda 26 o¨nemli kararname yu¨ru¨rlu¨gˆe konuldu. Ayda ortalama iki kez kararname c¸ıkarılıyor ama bu birden c¸ok konuyu ic¸eren kararname, devletin yapısını, kurumların is¸leyis¸ini de ko¨kten degˆis¸tiriyor. TBMM'ye go¨tu¨ru¨lmeden, KHK'yla devletin is¸leyis¸i, kurumları do¨nu¨s¸tu¨ru¨lu¨yor, degˆis¸tiriliyor.

OHAL mi beklenmiş

OHAL ilan edilis¸ nedenleri ve su¨resiyle de sınırlı olmayan, Anayasa Mahkemesi'nin verdigˆi yetkisizlik kararından sonra daha da o¨nemli hale gelen KHK'larla gerc¸ekles¸tirilen du¨zenlemelerden korkmamak elde degˆil. Kis¸isel, toplumsal yas¸amın tu¨m evrelerinden yargı, milli savunma, ic¸ gu¨venlik, kamu personeli, sosyal gu¨venlik, medya, Milli Egˆitim, belediye, ko¨y, ihale du¨zenini de kapsayan alanlarda, sayısı 256 adedi bulan (genel nitelikli) degˆis¸ik kanunlarda, bazıları mu¨kerrer olmak u¨zere “torba yasa” teknigˆiyle gerc¸ekles¸tirilmis¸ ek/degˆis¸iklik s¸eklindeki du¨zenlemeler go¨rmezden gelinemez. Aras¸tıran, sorus¸turan emekli Mu¨lkiye Mu¨fettis¸i Mahmut Esen'in saptamasına go¨re yapılan degˆis¸iklik mevzuat alanında 785 maddenin yeniden du¨zenlenmesinin yolunu ac¸tı. Bu ko¨klu¨ du¨zenlemeleri TBMM'ye getirmeden, KHK'yla c¸ıkarmak ic¸in sanki OHAL beklenmis¸! Bir sabah Resmi Gazete'yi inceledigˆinizde birc¸ok s¸eyin degˆis¸tigˆini o¨gˆreniyorsunuz. I·yi de, bunlar yapılırken kurum ve kurulus¸ların go¨ru¨s¸leri nic¸in alınmaz? O¨rnegˆin askerlerle ilgili bir dizi du¨zenleme yapılıyor, Genelkurmay Bas¸kanı ve kuvvet komutanları da bu degˆis¸ikligˆi Resmi Gazete'den ya da basından o¨gˆreniyor.

Sadece adı kaldı

Olagˆanu¨stu¨ Hal (OHAL) Yasası'na dayalı olarak c¸ıkarılan Kanun Hu¨kmu¨nde Kararname'yle, Yu¨ksek Askeri S¸u^ra'nın (YAS¸) yapısı da degˆis¸tirildi. Bir u¨st ru¨tbeye terfi edecek komutanların belirlenmesinde siyaset konus¸acak. Genelkurmay'ın s¸u^rayla ilgili sekretarya go¨revi de, son anda elinden alınıp Milli Savunma Bakanlıgˆı'na verildi. Yani Askeri S¸u^ra'nın sadece adı kaldı.

S¸u^ra'da, Genelkurmay Bas¸kanı'nın yanı sıra Kara, Deniz, Hava kuvvetleri komutanları bulunacak. Belirleyici olan, bilmedigˆi, tanımadıgˆı askeri siyasetc¸iler degˆerlendirecek. Bas¸bakan, bas¸bakan yardımcıları, Milli Savunma, Adalet, I·c¸is¸leri, Dıs¸is¸leri bakanları kimi isterse o terfi edecek. Her yıl 1-4 Agˆustos'ta YAS¸ toplantısı gerc¸ekles¸tiriliyordu. Milli Savunma, Adalet bakanları, bas¸bakan yardımcıları degˆis¸ti. S¸u^ra'ya kısa su¨re kala bunlar kimi tanıyacak da terfi ettirecek ya da emekliye sevk edecek? O yu¨zden, mu¨this¸ bir ihbar furyası ve torpil faaliyeti yu¨ru¨yor. Askeri, siyasetc¸i pes¸inde kos¸ar hale getirdiler.
<< Önceki Haber OHAL KHK'ları ile devletin yapısı değiştirildi.. Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER