Oğuz Karamuk: İpek olayı: İddialar ve gerçekler

Oğuz Karamuk: İpek olayı: İddialar ve gerçekler

(...)

Savcılık, Koza İpek Grubu'na operasyonu 4 ana suçlama üzerinden yapıyor. Sırasıyla yazıyoruz. 

İpek para kaçırdı mı?
1)Suçlama: Akın İpek 2014 yılında yurtdışına 7 milyar dolar kaçırdı.

Gerçek: Önce ‘Para kaçırma' ne demek bakalım. Her şeyden önce Türkiye'de bankacılık sistemi üzerinden yurtdışına para çıkarmak 1989 yılından beri serbest. Özal döneminde çıkartılan düzenlemelerle Türk vatandaşlarının Türkiye'ye istediği kadar para getirip götürmesi serbest bırakıldı. Yani velev ki, Akın İpek geçen yıl 7 milyar doları yurtdışına çıkarmış olsun. Bunun yasalar açısından bir suç oluşturmadığı çok açık.
Diğer taraftan savcılığın iddia ettiği para çıkışı kayıtdışı, yani bavullarla vs. yapıldıysa buna ilişkin Gümrük Bakanlığı ya da mali polis tarafından ispatlanmış kaçakçılık tutanağı gerekli. Ya da en azından 17-25 Aralık operasyonunda gördüğümüz gibi para dolu çantaların vs. fotoğrafları ortaya konmalı. Gördüğümüz kadarıyla bunlar da ortada yok.
Öte yandan Türkiye'den geçen yıl kaç milyar dolar para çıktığı tatışmaları da gereksiz yere uzuyor. Cevabını bulmak son derece basit. Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi istatistikleri internette var. Para-giriş çıkışını gösteren 2 ana kalem var. 1) Portföy yatırımları. 2) Doğrudan yatırımlar.
2014 yılında portföy yatırımları net olarak çıkış değil 741 milyon dolar girişi gösteriyor. Yani o kalemi geçiyoruz. Buna karşın geçen yıl Türkiye'den çıkan doğrudan yabancı sermaye tutarı 7 milyar 47 milyon dolar veriliyor. Bu paranın 2 milyar 84 milyon doları Türkiye'de yatırımı olan yabancı şirketlerin kâr transferi. Yani çalışıp para kazanmış, kârlarını Türkiye'de tutmak yerine yurtdışına götürmüşler. O kadar yerli şirketi yabancılara satarken, bunun olacağı zaten biliniyordu, değil mi?
Kalan 4 milyar 963 milyon dolar ise Türkiye'deki şirketlerin yurtdışındaki yatırımları için buradan gönderdikleri paraların toplamı. Her gün gazetelerde okuyoruz, Koç Grubu dünyanın her yerinde fabrikalar açıyor, Şişe Cam Rusya'nın, Balkanlar'ın en büyük fabrikalarını kuruyor; Ülker dünyanın bir numaralı bisküvi üreticisini satın alıyor, keza Nihat Özdemir ve daha birçok müteahhit Ortadoğu'da dev projeler alıp şantiyeler kuruyor. Bunlar parasız mı oluyor? Tabii ki değil parasını gönderip satın alıyorlar. İşte o 4 milyar 963 milyon dolar da bütün o paraların toplamı. Sadece geçen yıla has değil, aynı yöntemlerle bu yılın ilk altı ayında da 2 milyar 150 milyon dolar sermaye çıkışı var. Bunları da mı Akın İpek yaptı?
 
Erdemir'in parası kimde?
2) Suçlama: Erdemir'den, İpek Grubu'na 2011'de 122 milyon TL para transferi yapıldı? Bu şüpheli para.

Gerçek: Bankaların kullandığı havale yani EFT sisteminde her gün yüzler hatta binlerce hata oluyor. Yanlış transferler, yanlış kişilere, hesaplara gönderilen paralar. Para yatırılan hesap yanlışsa uyarıp düzeltiyorsunuz. Eğer alıcı taraf parayı harcamışsa iş biraz daha uzuyor. Bankacılıkta para transferini hatasız hale getirmek için kullanılan IBAN sistemine rağmen, hâlâ bu hatalar var. EFT siteminde günde kaç tane hata yapılıp düzeltildiğini Merkez Bankası'na gidip öğrenebilirsiniz çünkü hepsini anında görüyorlar.
Diğer taraftan bu bilgilere rağmen olayın hata değil, kasıtlı bir ilişki olduğunu iddia ediyorsanız onun da çözümü çok kolay. Para ne olmuş? İpek Grubu, Erdemir'den gönderilen 122 milyon lirayı alıp harcamış mı? Hayır… Para aynı gün hesaptan geri çekilerek doğru alıcı olan İSDEMİR'e gönderilmiş.

(...)

<< Önceki Haber Oğuz Karamuk: İpek olayı: İddialar ve gerçekler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER